clanak False

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na proslavi 35. godišnjice rada Doma za starije osobe sv. Josip

20.03.2024.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio je Dom za starije osobe sv. Josip, u prigodi obilježavanja 35. godišnjice rada Doma.

Ponosan sam i zahvalan svim zaposlenicima domova za starije i nemoćne u Zagrebu na svemu što rade, posebice u ovim financijski izazovnim uvjetima“, rekao je gradonačelnik Tomašević. „Jedina smo županija u Hrvatskoj koja nije povećala cijene domova korisnicima za vrijeme inflacije nego razliku povećanih troškova plaćamo iz proračuna“, naglasio je gradonačelnik, dodavši kako će Grad Zagreb nastaviti i dalje ulagati u ljude i infrastrukturu.

Otvorili smo novi Dom za starije u Markuševcu, trenutno projektiramo novi Dom u Dubravi i tražimo zemljište za novi Dom za starije na zapadu grada. Osim kapitalnih ulaganja u nove zgrade, radimo i na sve većoj vaninstitucionalnoj skrbi za starije i nemoćne kako bi mogli ostati u svojim domovima, a da ipak dobivaju određene usluge, poput prehrane, medicinske pomoći te korištenja dnevnog boravka u institucijama“, rekao je gradonačelnik.

Dom za starije osobe sv. Josip, u kojemu je ukupno smješteno 356 korisnika, osigurava usluge stanovanja i prehrane, brige o zdravlju, njege, održavanja osobne higijene, pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radnih aktivnosti, organiziranja slobodnog vremena, pratnje i organiziranog prijevoza te savjetodavnog rada. Osim toga, u okviru izvaninstitucijske skrbi, Dom pruža usluge pomoći u kući koju koristi ukupno 300 korisnika.

U sklopu Doma djeluje i Cjelodnevni boravak za starije osobe čije usluge koristi 25 korisnika, a Dom je i u partnerstvu s Gradom Zagrebom proveo Projekt „Boravak za 5“, s ciljem unapređenja izvaninstitucijskih usluga u zajednici. Osim toga, Dom provodi i Program podrške u lokalnoj zajednici „Gerontološki centri Grada Zagreba te je otvoreno i Savjetovalište Njegos za članove obitelji oboljelih od demencija.

Gradske vijesti