clanak False

Gradonačelnik Tomašević obišao pročistač otpadnih voda u Zagrebu

30.08.2024.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su danas Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ) nakon što je gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja ranije ovaj mjesec preuzelo posjed i upravljanje od privatnog koncesionara Zagrebačke otpadne vode, i time nakon 24 godine vratio u posjed izuzetno vrijedno gradsko zemljište.
 
“Ovo je strateški najbitnije zemljište u Gradu Zagrebu, veliko kao 165 nogometnih igrališta. Također, to je lokacija za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom koji po nacionalnom planu gospodarenja otpadom mora biti u gradu Zagrebu”, rekao je gradonačelnik.
 
Objasnio je da otpadne vode iz cijelog grada Zagreba teku glavnim otvorenim kanalom i ulaze na pročišćavanje, a količina otpadne vode koja se pročisti godišnje je oko 40 jarunskih jezera. Pročišćena voda se nakon toga pušta u rijeku Savu, i njena kvaliteta je među najboljima u cijelom slivu rijeke Save.
 
“Prvi i drugi stupanj pročišćavanja vode su u funkciji, međutim prema EU standardima je potrebno napraviti treći i četvrti stupanj. To je investicija koju ćemo sufinancirati iz EU fondova”, dodao je gradonačelnik Tomašević.
 
Podsjetimo, raskidom koncesije Grad Zagreb je došao u posjed zemljišta od milijun kvadratnih metara te preuzeo radnike i postrojenje pročistača, što omogućuje lakši proces za izgradnju trećeg stupnja pročistača i prijavu na EU sufinanciranje. Cijena izgradnje trećeg stupnja pročistača iznosi 94 milijuna eura, pri čemu je europsko sufinanciranje projekta moguće ukoliko njime upravlja javno, a ne privatno poduzeće.
 
Od svih hrvatskih gradova jedino je Zagreb donedavno imao privatno poduzeće koje pruža uslugu pročišćavanja otpadnih voda, a novi Zakon o vodnim uslugama onemogućio je takav model za hrvatske gradove u budućnosti.

Gradske vijesti