clanak False

Gradonačelnik Tomašević i zamjenik Korlaet obilježili Međunarodni dan zaštite životinja

05.10.2024.
Danas je na Europskom trgu i u skloništu Dumovec obilježen Međunarodni dana zaštite životinja koji se obilježava 4. listopada, a posvećen je pravima životinja te dizanju javne svijesti o važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Na Europskom trgu svoje aktivnosti i rad građanima i javnosti predstavljaju udruge za zaštitu životinja, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba - Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba te Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Cilj događanja je predstavljanje organizacija i skloništa koji provode programe i aktivnosti vezane uz zaštitu životinja. 

Manifestaciju je danas posjetio gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo kako je briga za životinje ovoj gradskoj upravi od velike važnosti te da je ova godina bila uspješna u smislu izgradnje sustava zaštite prirode i životinja. Naime, okončan je bitni infrastrukturni projekt zbrinjavanja divljih životinja – Oporavilište koje djeluje u sklopu Ustanove ZOO Zagreb u Dumovcu, a do kraja godine će se otvoriti i novi objekt namijenjen zbrinjavanju autohtonih i zaštićenih kornjača. 

„Grad Zagreb ulagao je i ulaže u izgradnju sustava zaštite životinja i nadam se da će ovaj trend biti nastavljen s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi zaštite životinja što će značiti i stvaranje ugodnijeg okruženja za život u našem gradu.“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

U Dumovcu je održan Dan otvorenih vrata novog objekta Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, a uz građane novi objekt je obišao i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. „Zagreb je grad bogate biološke raznolikosti, a izgradnjom ovog objekta briga za divlje životinje iz Zagreba, ali i cijele zemlje podignuta je na novu razinu. Briga za divlje životinje dio je naše sveobuhvatne brige za zaštitu prirode i neraskidivo je vezana uz našu brigu za kvalitetu života Zagrepčana i turista“, kazao je.

Novi objekt obuhvaća prostore za smještaj pasa i divljih životinja te rad veterinarske službe. Zahvaljujući njima divlje su životinje dobile odgovarajuće prostore za liječenje i oporavak, a projekti zaštite životinja mjesto za istraživanja i uzgoj ugroženih vrsta. Sklonište za nezbrinute životinje dobilo je dodatne kapacitete za smještaj pasa.

Novi objekt Oporavilišta izgrađen je u sklopu projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu III faza” vrijednog više od tri milijuna eura. 55% sredstava osigurano je iz proračuna Grada Zagreba, a ostatak iz fondova Europske unije i državnog proračuna.

Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja u Zagrebu organizirali su Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

Gradske vijesti