clanak False

Gradonačelnik Tomašević i zamjenica Dolenec na sastanku na vrhu europskih gradonačelnika u Strasbourgu

20.10.2024.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec otputovat će danas na sastanak na vrhu europskih gradonačelnika, koji će se održati u Strasbourgu 21. i 22. listopada 2024. godine. Događaj organizira Eurocities, najveća mreža europskih gradova, u čijem radu Grad Zagreb aktivno sudjeluje.

Na sastanku će se okupiti gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika iz više od šezdeset gradova i tijekom dvodnevnog događaja razmijeniti mišljenja sa zastupnicima novog saziva Europskog parlamenta, s ciljem zagovaranja prioriteta europskih gradova u nadolazećem mandatu ključnih institucija EU-a.

Uz to, gradonačelnici gradova iz država članica EU-a, među kojima i gradonačelnik Tomašević, preuzeli su ulogu „povjerenika u sjeni” za teme koje Eurocities smatra ključnima za mandat Europske komisije 2024.-2029. godine. Gradonačelnik Tomašević i gradonačelnica Firence Sara Funaro zaduženi su za temu socijalne uključivosti za koje je u Europskoj komisiji zadužena izvršna dopredsjednica Roxana Mînzatu.

Ovaj sastanak na vrhu organiziran je na poziv predsjednika Eurocitiesa i gradonačelnika Leipziga Burkharda Junga te gradonačelnice Strasbourga Jeanne Barseghian. U ime gradova članova Eurocitiesa, tijekom sastanka bit će potpisana Deklaracija europskih gradonačelnika, koja će definirati deset ključnih prioriteta gradova za rad Europske komisije i Europskog parlamenta u nadolazećem mandatu.

Gradske vijesti