clanak False

Gradonačelnik obišao Hrvatski prirodoslovni muzej uoči njegova svečanog otvorenja

03.10.2024.
Danas su na Gornjem gradu gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenik Luka Korlaet, u društvu suradnika i medija, obišli dio novoobnovljenog i dograđenog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i postav, uoči njegova svečanog otvorenja koje je najavljeno za ponedjeljak 7. listopada.

Projekt obnove muzeja, koji je trajao više od tri godine, uspješno je završen uz investiciju od 31,6 milijuna eura.

"Ovo je jedan od najvažnijih muzeja u Hrvatskoj. Ponosni smo što je Grad Zagreb osnivač ove iznimne ustanove, koja će sada napokon imati dostojan prostor za svoje istraživačke, znanstvene, obrazovne i prezentacijske aktivnosti", kazao je gradonačelnik Tomašević.

Novi stalni postav, bogat multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će pružiti cjelovitu interpretaciju muzejskog fundusa. Izlošci obuhvaćaju mineraloške, geološke, paleontološke, paleoantropološke, zoološke i botaničke zbirke, te će približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući na temeljna pitanja o životu i njegovu nastanku. Obnova, koju su financirali Europska unija, Grad Zagreb i Republika Hrvatska, uključivala je rekonstrukciju zaštićenog spomenika kulture, Palače Amadeo. Stvoreni su novi izložbeni prostori s najsuvremenijom tehnologijom, laboratoriji, suvenirnica i muzejski kafić. Osim obnovljene zgrade i stalnog postava, muzej je dobio i moderne prostore za povremene izložbe, predavanja, radionice i druge edukativne programe, a također su unaprijeđeni kapaciteti za znanstvena istraživanja.

Uz gradonačelnika Tomaševića prisutne su pozdravili i ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović te projektantica Vanja Ilić.

Gradske vijesti