clanak False

Grad Zagreb predstavlja pilot projekt „Aktiviranje zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost”

01.10.2024.
U srijedu, 2. listopada, u 10:40 sati, na Sveučilištu Algebra, Gradišćanska 24, Grad Zagreb će predstaviti pilot projekt platforme Net Zero Cities pod nazivom ActGREEN – „Aktiviranje zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost“, koji provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i Udrugom ODRAZ – Održivi razvoj zajednice.

Na panel raspravi pod nazivom „Zelena transformacija gradova – prilike i izazovi“ sudjelovat će zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, koji će podijeliti svoja iskustva i viziju o budućnosti Zagreba u kontekstu zelene tranzicije, a glavne aktivnosti projekta predstavit će Irena Matković iz Grada Zagreba

“Gradovi su ključ energetske tranzicije i istovremeno se suočavaju sa značajnim učincima klimatskih promjena. Za dostizanje klimatske neutralnosti i povećanje otpornosti na klimatske promjene bit će potrebno mnogo inovacija u domenama upravljanja, javnih politika, financiranja, tehničkim aspektima i uključenju građana”, rekao je uoči konferencije zamjenik Korlaet.

Grad Zagreb, kao potpisnik Misije 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova te Misije prilagodbe na klimatske promjene, aktivno radi na dekarbonizaciji i povećanju udjela obnovljivih izvora energije, kao i prilagodbi svih sektora na učinke klimatskih promjena. U okviru toga provodi i dvogodišnji pilot projekt platforme Net Zero Cities pod nazivom „Aktiviranje zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost“ – ActGREEN.

Predstavljanje gradskog pilot projekta „Aktiviranje zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost“ održava se u sklopu prvog domaćeg Urbanog foruma pod nazivom Produktivni, zeleni i pravedni urbani razvoj, namijenjen predstavnicima državnih i lokalnih tijela te stručnjacima i drugim profesionalcima iz područja urbanog razvoja. Forum 1. i 2. listopada organizira Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Gradske vijesti