clanak False

Grad Zagreb investira 200 milijuna eura u 80 novih tramvaja

03.09.2024.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila Josip Ninić potpisali su danas Ugovor o isporuci novih 20 niskopodnih tramvaja za ZET.

"Ponosan sam što potpisujemo ugovor za dodatnih 20 tramvaja, uz već 20 koji su u proizvodnji, jer će ovo biti prvi novi tramvaji na zagrebačkim tračnicama nakon punih 15 godina, a prve očekujemo već do proljeća sljedeće godine. Uz to, Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji tramvaje proizvodi u svom gradu od strane domaćeg proizvođača", rekao je gradonačelnik Tomašević čestitavši Končaru što su bili najbolji na međunarodnom natječaju.

"Na ovome nećemo stati i do kraja godine ZET će raspisati natječaj za 40 dužih niskopodnih tramvaja, vrijednosti oko 120 milijuna eura. To je ukupno 200 milijuna eura investicije u nove tramvaje nužne za unapređenje javnog prijevoza te kvalitetnije i pouzdanije vožnje koju Zagrepčani zaslužuju", istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Novi niskopodni tramvaji bit će moderni, udobni u vožnji te prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

"Imat će kapacitet za 115 putnika, platformu za ulaz invalidskih kolica te USB priključke na minimalno 10 mjesta u putničkom prostoru te zadovoljite sve druge međunarodne standarde", objasnio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

Predsjednici Uprava Končar i Končar-Električna vozila Gordan Kolak i Josip Ninić zahvalili su se Gradu Zagrebu i ZET-u na dugogodišnjoj suradnji koja im omogućava vidljivost na međunarodnoj sceni kao i stabilnost u poslovanju. "Tramvaji koji su postali i zagrebački simbol i jedan od tehnički najsloženijih hrvatskih proizvoda pravi su primjer sinergije lokalne zajednice i domaće industrije kojoj ćemo težiti i dalje", naglasili su čelni ljudi Končara.


Gradske vijesti