landing

EXPO 2015.


Na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, Grad Zagreb se 18. listopada 2015. predstavio na Svjetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu u reprezentativnom Auditoriumu. Grad Zagreb bio je jedini grad sudionik koji se predstavio pod naslovom Energija grada Zagreba kroz 4 ekologije na temu prehrane planeta i energije života.

Na Svjetski dan hrane, 15. listopada, u okviru izložbe EXPO 2015 potpisan je Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama, koji je tom prigodom potpisao i veliki broj gradonačelnika iz cijeloga svijeta. Budući da je tema milanskog EXPO-a bila Prehranjivanje planeta, energija života, Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama jedna je od njenih najvažnijih ostavština. U njemu su navedeni modeli i smjernice koje će gradonačelnicima pomoći u svakodnevnom nastojanju da svoje gradove učine otpornijima na glad i emisije ugljičnog dioksida, a iniciran je zbog predviđanja da će u skoroj budućnosti 60% stanovništva živjeti u glavnim gradovima te da će najveći problemi s gladi biti u urbanim okruženjima, prvenstveno u zemljama sa srednjim prihodima.

Kako bi se što više mladih uspjelo upoznati sa Svjetskom izložbom EXPO, na inicijativu Ureda gradonačelnika i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u svibnju 2015. godine organiziran je Kviz znanja na temu EXPO-a, a na kojoj su sudjelovali učenici trećih razreda zagrebačkih srednjih škola. Sretne dobitnike izvukli su 2. lipnja 2015. gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, tadašnja veleposlanica Republike Italije Nj. E. Emanuela  d'Alessandro i zastupnik u Senatu Republike Italije Aldo di Biagio. Posjeta je organizirana 18. listopada, a u pratnji 28 zagrebačkih srednjoškolaca bili su i djelatnici Gradskoj ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Sudjelovanje na Svjetskoj izložbi EXPO jedan je od najznačajnijih projekata i primjera direktne međunarodne i međugradske suradnje Grada Zagreba.