clanak False

Danas započela gradnja bazena Špansko, prvog bazena na zapadu Zagreba

30.07.2024.
Danas je svečano obilježen početak radova na bazenu Špansko-Oranice. Ovo je još jedan od strateških projekata ove gradske uprave koji je krenuo s realizacijom, nakon što je u travnju započeta izgradnja Paromlina, a ranije ovaj mjesec i obnova Doma sportova.

"Ovaj projekt se obećavao više od dva desetljeća, a mi ga sada ostvarujemo. Na zadovoljstvo naših sugrađanki i sugrađana, bit će to ne samo sportski bazen, već multifunkcionalni prostor koji je prijeko potreban u ovom dijelu Zagreba", istaknuo je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, pri polaganju kamena temeljca za novi sportski kompleks.

Moderno kupalište sadržavat će veći sportsko-rekreacijski bazen, manji edukacijsko- rehabilitacijski bazen, saunu i wellness zonu, tribine za 300 gledatelja te korektivnu dvoranu. Radi se o investiciji od 32 milijuna eura, financiranoj iz gradskog proračuna, s rokom završetka od 18 mjeseci. Cijeli kompleks imat će jednu podzemnu i dvije nadzemne etaže, ukupne građevinske bruto površine od 5.900 m2. Tome treba dodati i opremanje objekta u procijenjenoj vrijednosti od 1.4 milijuna eura bez PDV-a.

"Zahvalni smo građanima na strpljenju jer dugo su čekali ovaj dan kada će zapadni dio Zagreba konačno dobiti svoj bazen", naveo je gradonačelnik te dodao da će ovaj rekreacijski centar sigurno koristiti i stanovnici iz drugih dijelova grada i šire.

"Bazen - ili kupalište kako su ga nazvali projektanti - gradit će se prema prvonagrađenom natječajnom radu. Riječ je o izvrsnoj arhitekturi u kojoj se zatvoreni i otvoreni prostori prožimaju i u kojem će građani moći vježbati, rekreirati se i opustiti", dodao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Ulaganje u sportsku infrastrukturu jedan je od prioriteta ove Gradske uprave. Uz obnovu Doma sportova i izgradnju bazena Špansko koji su krenuli, uskoro kreće i rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj te nakon toga i gradnja novog stadiona na Maksimiru, a pokrenute su i radnje za obnovu Košarkaškog centra Dražen Petrović.

"Cilj nam je značajno unaprijediti sportsku infrastrukturu, te uz profesionalni i školski i amaterski sport. Izuzev nekoliko sportskih objekata, u gradu se od Univerzijade gotovo 40 godina nije značajno ulagalo u sportsku infrastrukturu. Želimo to nadoknaditi u što kraćem roku", zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Gradske vijesti