clanak False

Četiri godine nakon potresa, Grad Zagreb je završio obnovu preko 85% objekata u svom vlasništvu

22.03.2024.
Grad Zagreb ukupno je ugovorio 207 projekata obnove objekata u svom vlasništvu, od čega je 177 do danas završeno, što iznosi više od 85%. 

Među tim objektima su i one najzahtjevnije, cjelovito obnovljene škole OŠ Miroslava Krleže, OŠ Ivan Merz, OŠ Vugrovec-Kašina, OŠ Petar Zrinski, Glazbena škola Blagoje Bersa, gimnazija Tituš Brezovački, učenički dom Ante Brune Bušića, Gradsko kazalište Gavella, Savski most, Sljemenska cesta, te Aleja Matije Ljubeka na Jarunu. Ove godine bit će dovršene i Prva ekonomska škola i Gornjogradska gimnazija. 

“Jako smo ponosni da smo uspjeli završiti 85% projekata poslijepotresne obnove, dok su preostali još najkompleksnije zgrade. Strašne posljedice potresa iskoristili smo kao priliku da nove generacije Zagrepčana pohađaju sigurne i moderne škole i vrtiće, a da svi stanovnici Zagreba uživaju u obnovljenim i unaprijeđenim kulturnim i drugim ustanovama, kao i da mostovi preko Save budu sigurniji”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

“Prioritizirali smo obnovu vrtića, škola i cestovne infrastrukture, dok nam je sada fokus na zdravstvenim objektima, zgradama u kulturi i objektima gradske uprave. Kad smo preuzeli upravljanje Zagrebom u lipnju 2021. godine Grad je imao samo 12 milijuna eura projekata postpotresne obnove, da bi do roka Fonda u lipnju 2023. godine uspjeli podići realizaciju na čak 190 milijuna eura. Time je Grad Zagreb dao veliki doprinos da Hrvatska iskoristi sva dodijeljena sredstva iz Fonda”, dodao je gradonačelnik Tomašević.

“Ovoliki iznos sredstava koje je Europska unija stavila na raspolaganje Hrvatskoj u znak solidarnosti nakon potresa 2020. godine, Grad Zagreb uspio je iskoristiti velikim angažmanom svojih službenika koji su putem osam poziva za različite vrste zgrada morali pripremiti projekte prema strogim pravilima Zakona o obnovi i Europske komisije”, pojasnio je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba. 

Svi računi su prošli sustav kontrole gradske Razvojne agencije i nadležnih ministarstava, a državna Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije provela je reviziju. Ujedno, gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izvršio je nadzor nad svim gradskim i državnim projektima obnove zaštićenih kulturnih dobara.

Važno je napomenuti i da je sukladno zakonu, Grad Zagreb zadužen isključivo za obnovu javnih zgrada u svom vlasništvu, dok je za obnovu privatnih kuća, višestambenih zgrada i ostalih javnih zgrada zadužena Vlada Republike Hrvatske.

“Smatramo da obnova privatnih zgrada presporo napreduje. Do određenog ubrzanja u obnovi privatnih zgrada došlo je nakon što je prije godinu dana izmijenjen Zakon o obnovi, no rezultati i dalje nisu zadovoljavajući jer je četiri godine od potresa država primjerice izgradila tek nekolicinu zamjenskih kuća u Zagrebu”, rekao je zamjenik gradonačelnika Korlaet.

Pri tom, Grad Zagreb svake godine pomaže u obnovi privatnih zgrada na način da doznačuje 20% sredstava za njihovu konstrukcijsku obnovu, za što je prošle i ove godine osigurao 21 milijun eura. Povrh toga, Grad Zagreb je samoinicijativno, bez da mu je to bila zakonska obaveza, financirao sanacije obiteljskim kućama građanima u visini od 6 milijuna eura.

Gradske vijesti