clanak False

Zagreb otvorio Centar dobrodošlice za strance

19.09.2024.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, Anna Rich, otvorili su danas u Petrinjskoj 31 Centar dobrodošlice za strance poput osoba pod međunarodnom zaštitom te potpisali Sporazum o suradnji Grada Zagreba i UNHCR-a na provedbi aktivnosti centra.
 
„Htio bih još jednom iskoristiti ovu priliku da najoštrije osudim napade na strane radnike u Zagrebu koji su se dogodili u zadnjih nekoliko mjeseci. Strani radnici i radnice su važan dio gospodarstva naše države i apsolutno je neprihvatljivo da zbog toga što su došli ovdje raditi imaju bilo kakve neugodnosti, a kamoli da ih se fizički napada. Policija na tome radi i vjerujem da će počinitelji biti identificirani i najoštrije kažnjeni“, rekao je gradonačelnik Tomašević.
 
Centar je mjesto gdje će strani radnici moći dobiti informacije o svojim pravima i obavezama, a pomoći će im se i s administrativnim procedurama te olakšati probleme uslijed jezične barijere. Dobit će informacije o tome gdje mogu učiti hrvatski jezik jer u Zagrebu ima oko 20.000 stranih radnika, od kojih oko 13.000 slabo govori hrvatski jezik.
 
„Strani radnici su ovdje, to je činjenica, a ključan korak za integraciju je znanje jezika i zato je Grad za njih pokrenuo tečajeve hrvatskog jezika“, dodao je gradonačelnik.
 
Gradonačelnik Tomašević je izrazio nadu da će tim putem ići i drugi gradovi jer se broj stranih radnika i radnica povećava u mnogim gradovima diljem Hrvatske.
 

Gradske vijesti