clanak False

Održana radionica Inovacije u funkciji bržeg razvoja Zagreba: Stvaranje inovacijskog ekosustava u Gradu Zagrebu

19.04.2017.

 

         

slika 1                                                             slika 2                                                          slika 3

 

U sklopu provedbe Razvojne strategije Grada Zagreba, strateškog cilja C1. Konkurentno gospodarstvo, prioriteta C1.P2 Razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i kvaliteti ponude roba i usluga te za potrebe izrade novog strateškog razvojnog dokumenta - ZAGREBPLANA 2020, održana je, u četvrtak 10. srpnja 2014., radionica Inovacije u funkciji brzeg razvoja Zagreba: Stvaranje inovacijskog ekosustava u Gradu Zagrebu.

Grad Zagreb, kao i Hrvatska u cjelini, ima dugu povijest inoviranja. U novije vrijeme svjedočimo brojnim novim inovacijama i inicijativama za njihovo poticanje, kao npr. revitalizacija prostora Zagrebačkog velesajma po načelu stvaranja inovativnog gradskog područja, razvoj inovacijskog centra i Sveučilišnog kampusa na Borongaju, nove inicijative Instituta Ruđer Bošković te mnogobrojne inicijative subjekata iz privatnog sektora. Sve te aktivnosti i inicijative pridonose budućem razvoju Grada, a bit će uspješnije ako budu dio koherentne strategije i pod okriljem zajedničkog brenda. U tom cilju na radionici je predstavljena ideja takvog sustavnog pristupa inovacijama u Zagrebu te otvorena rasprava s nekim od ključnih dionika takvog procesa.

Uvodna izlaganja održala je Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, dr.sc. Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i Jörgen Eriksson, osnivač i partner u Bearing Grupi. Radionicu je moderirao predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba, prof.dr.sc. Mladen Vedriš.

U raspravi koja je uslijedila, Matija Derk, pomoćnik Ministra regionalnog razvoja i fondova EU, pozdravio je inicijativu za okupljanje svih važnijih dionika u procesu stvaranja inovacijskog ekosustava u Gradu Zagrebu i dijalog oko ključnih tema. Prorektor Zagrebačkog sveučilišta prof.dr.sc. Bojan Baletić naglasio je da će akademska zajednica ponuditi teme i projekte za daljnji razvoj predloženog koncepta.

Sljedeći koraci dogovoreni su za jesen, kada je predviđeno ponovno okupljanje s ciljem daljnjeg razvoja inicijative Innovation Zagreb.

 

 

prezentacija Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada

 

Bearing prezentacija