clanak False

Završna konferencija EU projekta „Tehnička pomoć Gradu Zagrebu za provedbu ITU mehanizma“

15.12.2023.
U organizaciji Grada Zagreba kao Posredničkog tijela integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU PT) u ZgForumu je 13. prosinca 2023. godine održana završna konferencija projekta „Tehnička pomoć Gradu Zagrebu za provedbu ITU mehanizma“ oznake KK.10.1.1.02.0001.
Na konferenciji su se okupili predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, predstavnici ITU gradova i korisnici ITU projekata na području Urbane aglomeracije Zagreb. 
Konferencija se održala s ciljem predstavljanja projekata koji su uspješno provedeni ili su pred završetkom provedbe, a financirani su sredstvima ITU mehanizma u prošlom razdoblju 2014. - 2020. Također su najavljeni novi projekti koji će se financirati kroz ITU mehanizam u razdoblju 2021. - 2027. Obuhvat Urbane aglomeracije Zagreb u financijskom razdoblju 2021. - 2027. ostaje nepromijenjen i uključuje 30 jedinica lokalne samouprave, a alokacija iznosi 80,5 milijuna eura.
Na otvorenju konferencije uvodno se ispred Grada Zagreba obratila voditeljica Odjela za poslove tijela u sustavima upravljanja i kontrole sredstvima Europske unije, gđa. Ivana Šlat koja je održala uvodni govor i prezentaciju „Provedba ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2014. - 2020.“ u kojoj je predstavila pozive i projekte financirane u prošlom financijskom razdoblju i također najavila nove projekte planirane za razdoblje 2021. - 2027. 
Nakon uvodnog govora i prezentacije korisnici ITU projekata s područja Urbane aglomeracije Zagreb predstavili su projekte svojih gradova/općina. Na početku su predstavljena dva projekta s područja Grada Zagreba. Prvi projekt „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ predstavila je ravnateljica muzeja, gđa. Tatjana Vlahović, dok je drugi projekt „Rekonstrukcija i prenamjena zgrade bivše Vojne bolnice za potrebe glazbene škole/ Glazbeno učilište Elly Bašić“ predstavila ravnateljica škole, gđa. Mirela Buchberger. Nakon projekata s područja grada Zagreba, predstavnik općine Brdovec, g. Branimir Gregurić predstavio je projekt „RAIL RIDE- Izgradnja biciklističke staze uz željezničku prugu“, nakon čega je g. Mario Mlinarek predstavio dva projekta koja su provedena na području Dugog Sela: „Kulturni centar za posjetitelje u Dugom Selu“ i „Izgradnja i opremanje pješačko – biciklističkih staza u Dugom Selu“. Predstavnica Grada Jastrebarskog, gđa. Maja Rožić, predstavila je projekt pod nazivom "Izgradnja prometnica S3-S4-T10 u Gospodarskoj zoni Jalševac" i na kraju je gđa. Valentina Đurek prezentirala uspješno proveden projekt Grada Zaboka pod nazivom "re-GENERATOR". 
Nakon uvodnog govora i predstavljanja ITU projekata s područja Urbane aglomeracije Zagreb održano je i završno druženje sudionika konferencije uz organizirani domjenak. 

Vijesti