clanak False

24. koordinacijski sastanak Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ITU gradova o provedbi ITU mehanizma u Hrvatskoj

18.10.2019.
Grad Zagreb bio je domaćin 24. koordinacijskog sastanka predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i sedam gradova korisnika ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj – Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Pule, Zadra i Slavonskog Broda, održanom 14. i 15. listopada 2019. Radni dio sastanka održan je 14. listopada 2019. u prostorijama ustanove Zoološki vrt grada Zagreba. Sastanak su otvorile i sudionike pozdravile, uime grada domaćina pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Mirjana Zubak te uime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Darija Magaš, načelnica Sektora za programe urbanog razvoja u Upravi za regionalni razvoj. Prvi dio koordinacijskog sastanka bio je vezan za status provedbe ITU mehanizma u okviru dvaju operativnih programa (OPKK i OPULJP) i koordinaciju rada s drugim tijelima u sustavu, dok se u drugom dijelu raspravljalo o sudjelovanju ITU PT-ova u programiranju za sljedeće financijsko razdoblje. Gradovi su pojedinačno izvijestili o pozivima koji su objavljeni, potpisanim ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava te o pozivima koji su u pripremi. Po završetku radnog dijela sastanka sudionicima su prezentirane aktivnosti Zoološkog vrta i rezultati EU projekta: Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – I. faza kao prvi infrastrukturni projekt Grada Zagreba i Zoološkog vrta financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Također je organiziran obilazak dijela ustanove Park Maksimir, koja zajedno s Gradom Zagrebom i Zoološkim vrtom provodi projekt Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II, čiji je ugovor potpisan u listopadu 2018. godine, te su sudionicima predstavljene aktivnosti koje će se realizirati kroz projekt. 
Sudionike sastanaka zatim je ugostio Zagrebački inovacijski centar - poduzetnička potporna institucija Grada Zagreba, koja provodi aktivnosti potpore razvoja i unapređenja poduzetničkog okruženja u prostorijama na Velesajmu, a potom se razgovaralo o iskustvima vezanim za poticanje poduzetništva na području grada Zagreba i Hrvatske općenito, o aktivnostima potpore razvoja i unapređenja poduzetničkog okruženja te su predstavljene aktivnosti kroz koje se pridonosi stvaranju poticajnog poduzetničkog okruženja, jačanju poduzetničkih kompetencija i promociji poduzetništva. Predstavljeni su EU projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije, čiji je nositelj Zagrebački inovacijski centar, a Grad Zagreb partner, te budući planovi ulaganja koji će se financirati iz sredstava EU-a.
Drugog dana koordinacijskog sastanka sudionici su posjetili gradove u okviru Urbane aglomeracije Zagreb - Zabok i Jastrebarsko. U Zaboku je sastanak održan u prostorijama Vodospreme Zabok, čije su izgradnja i sanacija financirane sredstvima EU-a, a okupljene su pozdravili gradonačelnik Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek te gradonačelnik Grada Oroslavja Emil Gredičak. Predstavljeni su EU projekti na području ovih dvaju gradova te su sudionici posjetili i njihove lokacije. U Gradu Jastrebarskom sastanak je održan u prostorijama Glazbene škole Jastrebarsko, koja je energetski obnovljena kroz EU projekt, a okupljene su pozdravili gradonačelnik Zvonimir Novosel i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Zdravko Režek. Predstavljeni su EU projekti na području Grada Jastrebarskog te posjećene lokacije nekih od projekata.

Vijesti