clanak False

Ministar Tolušić svečano uručio službenu Odluku o odabiru područja Grada Zagreba za provedbu ITU mehanizma

 
12.10.2016.
U utorak 11. listopada 2016. godine ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić svečano je uručio Odluku o odabiru područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) predstavnicima sedam odabranih gradova u čijim urbanim područjima će se provoditi ulaganja - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula. Odabranim gradovima na raspolaganju će biti 345.351.269,00 eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja koja su od strane Europske komisije prepoznata kao glavni pokretači razvoja i ostvarivanja strategije EU – Europa 2020.
Službenu odluku u ime Grada Zagreba i Urbane aglomeracije Zagreb, preuzela je zamjenica gradonačelnika, gospođa Vesna Kusin koja je uz gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Vrkića, gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Mirka Duspara, gradonačelnika Grada Pule Borisa Miletića i predstavnike Grada Splita, Rijeke i Zadra, sudjelovala u svečanoj dodjeli.

Grad Zagreb je u ime Urbane aglomeracije Zagreb ispunio sve stroge kriterije za odabir urbanog područja na kojem će se provoditi ITU mehanizam te je ovom Odlukom dobio na raspolaganje minimalno 700 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za projekte iz područja poticanja poduzetništva i zapošljavanja, zaštite i obnove kulturne baštine, cjeloživotnog i strukovnog obrazovanja, socijalne skrbi, obnove zapuštenih industrijskih i vojnih područja, javnog putničkog prijevoza i rekonstrukcije sustava toplinarstva.

Sljedeći korak je formiranje zasebnih tijela u gradovima središtima odabranih ITU područja kojima će biti delegirana funkcija odabira projekata te će u suradnji sa ITU jedinicom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU sudjelovati u implementaciji ITU provedbenog plana. 

Vijesti