clanak False

Grad Zagreb potpisao Sporazum za zajedničko upravljanje EU fondovima sa MRRFEU

 
14.04.2017.
 
       

Gradonačelnik Milan Bandić potpisao je Sporazum o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“  s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac u Banskim dvorima 13. travnja 2017. godine u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Sporazume su potpisali gradovi, koji su središta urbanih područja, u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam), odnosno gradonačelnici Grada Osijeka Ivan Vrkić, Grada Pule Boris Miletić, Grada Rijeke Vojko Obersnel, Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, Grada Zadra Božidar Kalmeta i Branka Ramljak, povjerenica Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Splita. 

Potpisivanje Sporazuma predstavlja prvi korak decentralizacije sustava upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u vezi s ciljem „Ulaganje za rast i radna mjesta“ u Republici Hrvatskoj, jer se funkcija odabira urbanih projekata za sufinanciranje iz EU fondova delegira na razinu gradova, koji će postati ITU posrednička tijela.

ITU mehanizam je novi mehanizam Europske unije za razdoblje 2014. - 2020. godine, namijenjen jačanju uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. U Republici Hrvatskoj, za provedbu ITU mehanizma, određeno je 345,3 milijuna EUR-a, odnosno preko 2 milijarde kuna iz Operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ i "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-2020.

Grad Zagreb, potpisivanjem predmetnog Sporazuma, postaje tijelo za odabir projekata u iznosu od 126 milijuna EUR-a za potrebe održivog urbanog razvoja.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je veliko zadovoljstvo na postignutom i spremnost na daljnje korake prema realizaciji EU projekata.

Vijesti