clanak False

U sklopu projekta Podbrežje jutros je puštena u promet prva etapa produžene Vatikanske ulice

22.12.2017.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pustio je jutros u promet prvu etapu produžene Vatikanske ulice i Sjevernu ulicu s parkiralištem. Radovi su se odvijali u sklopu projekta Podbrežje – zagrebački model stanogradnje.
 
Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji prakticira ovakav model stanogradnje. Računamo da ćemo negdje na proljeće useliti prve ljude u ovo naselje, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se, u sklopu 1. faze na proljeće urediti i  hortikultura. U narednih dvije godine završit ćemo 1800 stanova. Time ćemo pomoći ljudima da jeftino dođu do krova nad glavom, a s druge strane ćemo stabilizirati cijene i tržište nekretninama. Ovo će u konačnici biti jedno od najljepših zagrebačkih naselja.

Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Krunoslav Tepeš objasnio je da je riječ je o dionici od 680m sa četiri prometne trake  koja se proteže od Avenije v. Holjevca do Cimermanove. Riješen je i sustav oborinske odvodnje, javna rasvjeta, semaforizacija dvaju križanja, izvedene su i pješačko kolne površine odnosno staze sukladno pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi. U suradnji s predstavnicima ZET-a uređena su i dva autobusna ugibališta. Ukupno smo napravili  455 klasičnih okomitih parkirališta te 27 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Vrijednost ovih radova koji su trajali pet mjeseci je 10 mil kn.

Voditelj podružnice Zagrebačke stanogradnje Željko Horvat naglasio je kako se već u siječnju očekuje tehnički pregled za prve dvije zgrade, a u ožujku i sljedeće dvije. Dodao je kako će se u stanove moći useliti početkom travnja, te je posebno istaknuo sinergiju svih gradskih ureda koji su radili na ovoj komunalnoj infrastukturi. Ujedno je započela i izgradnja prvog parka u naselju koje će biti kompletno pješačka zona.
Od ukupno 608 stanova 200 ih se raspoređuje za listu po javnom najmu, 200 stanova je za socijalni najam, a 208 ih je bilo predviđeno za znanstvene novake. Nakon što se prijavio manji broj znanstvenih novaka, u studenom je Gradska skupština donijela zaključak o proširenju mogućnosti za kupnju stana, a za što će biti raspisan poseban natječaj krajem siječnja 2018., dodao je na kraju.
 

Gradske vijesti - 2017.