clanak False

Predstavnici Grada i Turističke zajednice posjetili advent u Hrvatskom željezničkom muzeju

13.12.2017.
U povodu uključenja Hrvatskog željezničkog muzeja u jednu od novih atraktivnih lokacija tijekom adventa u Zagrebu, pod motom Poklonite dobre vibracije, te povodom trećeg puta zaredom proglašenja Zagreba najboljom europskom destinacijom u razdoblju adventa, danas su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, zamjenik direktorice Turističke zajednice grada Zagreba Luka Benko, član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Z. Žubrinić s predstavnicima grada i TZ-e uz vođenje ravnateljice Muzeja Tamare Štefanac, razgledali izložbu željezničke povijesne baštine i prigodna događanja namijenjena svim uzrastima, otvorene za posjetitelje sve do siječnja.

Zamjenica Majić izrazila je zadovoljstvo što je Grad i ove godine izabran za najbolju europsku adventsku destinaciju. Konkurencija je bila velika, no Zagreb se i ove godine upisao na listu najbolje adventske destinacije. Izuzetno nam je drago da su hrvatska željeznička baština i Muzej ušli ove godine u adventsku ponudu Grada. Ovo je nastavak suradnje grada Zagreba i željeznice koja će u skoroj budućnosti biti još vidljivija, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Ovaj Muzej je pravi mali biser u turističkoj ponudi Grada. Adventska ponuda programa Muzeja izuzetno je zanimljiva za sve uzraste i zagrepčana, i domaćih i stranih turista koji posjećuju Zagreb i u vrijeme adventa ali i cijele godine. Trudili smo se i ove godine podići ljestvicu ponude događanja, te smo se na kraju po treći puta upisali kao najbolja adventska destinacija. Događanja idu dalje, a Muzej će svim posjetiteljima ponuditi blagdanski ugođaj i puno skrivenih i nepoznatih željezničkih priča, rekao je zamjenik direktorice Turističke zajednice, Luka Benko. 

Marko Z. Žubrnić, član Uprave HŽ Infrastrukture unutar koje djeluje HŽM,  zahvalio se zamjenici i izaslanici gradonačelnika i zamjeniku direktorice Turističke zajednice na dolasku i uvrštenju Muzeja u adventsku ponudu Grada.

Uz adventsku atmosferu i blagdansku dekoraciju, prigodnu glazbenu kulisu i ugostiteljsku ponudu, zanimljiv mural kolektiva PimpMyPump, posjetitelji mogu uz organizirano i stručno vođenje razgledati hrvatsku i internacionalnu željezničko-tehničku baštinu te nakratko ući u povijest putovanja vlakovima.      
      
Posebno je atraktivna izložba Orient-Express u Zagrebu  koja posjetitelje uvodi u vrijeme kad se Simplon-Orient-Express na svojemu putovanju od Pariza do Istanbula zaustavljao u Zagrebu. Posjetitelji će doživjeti interijer vagona Orient-Express-a i tako saznati zašto se Orient-Express naziva Kraljem vlakova i Vlakom kraljeva, a vidjeti će i kakve su predmete putnici dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća nosili u svojoj prtljazi te Zagreb kakav je nekad bio. 
      
Još jedna zanimljivost adventa u željezničkom muzeju, moto svih događanja, muzejska akcija je Poklanjam dobre vibracije i izložba sakupljenih prijevoznih željezničkih karata. Posjetitelji se mole da svoje iskorištene prijevozne karte poklone Muzeju, na njima napišu poruku, važnu misao ili neki doživljaj s putovanja. Karte mogu biti iz nekih prošlih vremena, mogu biti novije, koje su posjetitelji nedavno koristili. Muzej će sačuvati karte i pohraniti ih u Zbirku voznih karata a u vrijeme adventa od njih će složiti zanimljivu izložbu. 

Gradske vijesti - 2017.