clanak False

Dodijeljena nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

16.11.2017.
(Hina) - Nagrada koja promiče humanosti i toleranciju "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeljena je učeniku Osnovne škole Dragutina Domjanića Luki Gnjidiću i učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Patriciji Marelja za njihovo zalaganje za druge i doprinos u stvaranju boljega društva, rečeno je u četvrtak u Gradskoj skupštini.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio se roditeljima Luke Ritza, nagrađenim učenicima, roditeljima nagrađenih ali i nastavnicima i profesorima.

"Upravo vi činite ovo društvo humanijim, a svojim ste djelovanjem pokrenuli ljude da budu bolji. Hvala vam na svemu, vaš grad je ponosan na vas, vaša vam je zajednica i vaš grad iznimno zahvalan na svemu", poručio je nagrađenim učenicima predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Zahvalio se roditeljima i nastavnicima "koji su pokazali da se u mlade ljude mogu usaditi prave vrijednosti".

Mikulić je kazao da se već osam godina dodjeljuje nagrada Luka Ritz, a njome se u mladima želi pobuditi osjećaj tolerancije i jednakosti, i dodao da su, osim nagrađenih, svi nominirani dobitnici.

Nagrađena srednjoškolka Patricija Marelja je kazala da su ljudi koji pomažu drugima otkrili dar koji nose u sebi, a to je volontiranje. "Svi bi u sebi morali otkriti taj dar, jer svi živimo u zajednici i svi ovisimo jedni o drugima", kazala je Marelja. 

Upitana zbog čega je nagrađena, skromno rekla da je bila najsretnija među nominiranim mladim ljudima.

Također nagrađeni osnovnoškolac Luka Gnjidić je rekao da se prema drugima ponaša onako kako bi želio da se prema njemu ponašaju drugi.

"Mislim da nisam napravio jedno veliko djelo nego više manjih. Nastojao sam sve prijatelje uključiti u razne aktivnosti i to su profesori prepoznali te me nominirali", rekao je.

Gnjidić, odličan i svestran učenik, ističe se tolerantnošću prema učenicima, a njegov je razred zbog toga postao mjesto tolerancije. Svojim primjerom svjedoči i svakodnevno promiče dobro pomažući svojem razrednom kolegi zalažući se za njega. Član je Hrvatskoga akademskog mačevalačkog kluba Mladost pet godina te na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima u oba oružja, maču i floretu, postiže izvrsne rezultate, stoji u obrazloženju.

Marelja svojim radom, marljivošću i plemenitošću promiče plemenitije odnose među mladima u lokalnoj zajednici čineći društvo pravednijim, tolerantnijim i ljepšim. Aktivno sudjeluje u radu Volonterskoga kluba škole čija je predsjednica, surađuje s Plavim telefonom na projektu "Mladi u prevenciji ovisnosti", usmjerena je prema pomoći bolesnima, starijima, nemoćnima, mladima s problemima, učenicima s posebnim potrebama, obiteljima u potrebi, stradalima u poplavi u Gunji, izbjeglicama iz Sirije u sklopu projekta Are you Syrious, a volontira i u udruzi Noina arka.

Uključuje se u humanitarne akcije kojima se prikupljaju novac i potrepštine za oboljele i socijalno ugrožene, a i sama pokreće takve akcije u školi, istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Gradske vijesti - 2017.