clanak False

Proračun Europske unije za 2022. godinu

10.06.2021.
Europska komisija predložila je godišnji proračun EU-a za 2022. godinu u vrijednosti od 167,8 milijardi eura, koji će se dopuniti bespovratnim sredstvima u okviru instrumenta NextGenerationEU u iznosu od 143,5 milijardi eura. Njihovim zajedničkim kapacitetima potaknut će se velika ulaganja usmjerena na poticanje gospodarskog oporavka, očuvanje održivosti i otvaranje radnih mjesta. Naglasak će biti na zelenoj i digitalnoj potrošnji kako bi Europa postala otpornija i pripremila se za budućnost.
 
U proračunu su uzeti u obzir politički prioriteti Unije koji su važni za održiv oporavak te se sredstva usmjeravaju prema područjima u kojima će biti najkorisnija, ovisno o tome što je najpotrebnije za oporavak u državama članicama EU-a i među našim partnerima u svijetu.
 
Financijska sredstva pridonijet će ponovnoj izgradnji i modernizaciji EU-a, a  naglasak će biti na zelenoj i digitalnoj potrošnji kako bi Europa postala otpornija i pripremila se za budućnost. Velik dio sredstava bit će namijenjen borbi protiv klimatskih promjena, u skladu s ciljem da se na taj prioritet politike potroši 30 % dugoročnog proračuna i instrumenta za oporavak NextGenerationEU.
 
Više informacija dostupno je na poveznici.

Vijesti i aktualnosti