clanak False

Dogovor o nadogradnji Instrumenta za povezivanje Europe (CEF)

16.03.2021.
Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o nadogradnji Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) i oslobađanju novih sredstava za prometne, digitalne i energetske projekte za razdoblje 2021. – 2027. 
 
Privremeni sporazum postavlja okvir za način na koji će se sredstva za Instrument za povezivanje Europe (CEF) koristiti od 2021. do 2027. Program će financirati prometne, energetske i digitalne projekte i osigurati da bitni transeuropski projekti, poput Rail Baltica, infrastrukture za punjenje alternativnih goriva i uvođenja 5G pokrivenosti u važne prometne osi završe na vrijeme, do 2030. godine.
 
S ukupnim proračunom od oko 30 milijardi eura (u stalnim cijenama u 2018. godini), CEF će financirati projekte modernizacije prometne infrastrukture i prekogranične projekte s dodanom vrijednošću EU-a. Oko 10 milijardi eura dodijeljenih projektima prekograničnog prometa dolazit će iz Kohezijskog fonda i pomoći će zemljama EU-a dovršiti prometne veze koje nedostaju. Udio od 1,4 milijarde eura bit će određen za brže praćenje završetka glavnih nedostajućih prekograničnih željezničkih projekata, koje će Komisija odabrati na temelju konkurentnosti.
 
U digitalnom sektoru CEF će poduprijeti razvoj projekata od zajedničkog interesa za sigurne digitalne mreže vrlo velikog kapaciteta i 5G sustave, kao i digitalizaciju prometnih i energetskih mreža.
 
Program će konačno imati za cilj učiniti energetske mreže interoperabilnijima i osigurati da financirani projekti budu u skladu s EU i nacionalnim klimatskim i energetskim planovima.
 
Više informacija dostupno je na poveznici.

Vijesti i aktualnosti