clanak False

Odobren zakonodavni paket za kohezijsku politiku 2021. – 2027.

16.03.2021.
Predstavnici država članica EU-a dana 3. ožujka 2021. godine potvrdili su politički dogovor postignut s Europskim parlamentom te odobrili zakonodavne uredbe kojima je uređeno  upravljanje gotovo jednom trećinom sedmogodišnjeg proračuna EU-a u razdoblju od 2021. do 2027.
 
Ovim zakonodavnim paketom omogućuje se ublažavanje dugoročnih socijalnih i gospodarskih posljedica pandemije bolesti COVID-19 te se pomaže funkcioniranju jedinstvenog tržišta.
 
Suzakonodavci su usuglasili pet novih ciljeva politike koji odražavaju glavne prioritete EU-a:
1. konkurentnija i pametnija Europa promicanjem inovativne i pametne gospodarske transformacije i regionalne povezanosti IKT-a
2. zelenija i otpornija Europa s niskougljičnim prijelazom prema nula-ugljičnom gospodarstvu promicanjem prelaska na čistu i pravednu energiju, zelenih i plavih ulaganja, kružnoga gospodarstva, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe njima, prevencije i upravljanja rizicima te održivog urbanog razvoja
3. povezanija Europa jačanjem mobilnosti
4. Europa s istaknutijom socijalnom i uključivom komponentom provedbe Europskog stupa socijalnih prava
5. Europa bliža građanima poticanjem održivog i integriranog razvoja svih vrsta područja te lokalnih inicijativa.
 
Očekuje se da će Europski parlament potvrditi politički sporazum u ožujku te da će, nakon pravno-jezične revizije, nacrti propisa najvjerojatnije stupiti na snagu u lipnju.

Više informacija dostupno je na poveznici.

Vijesti i aktualnosti