clanak False

Grad Zagreb pobijedio u kategoriji "Šampion EU fondova"

06.10.2023.
Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, portalom Župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, proveo je Izbor za najuspješnije projekte EU 2023 u Republici Hrvatskoj s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih projekata EU.

Pobjednici su se birali u različitim kategorijama a proglašenje pobjednika održano je 4. listopada 2023., u Hotelu Esplanade u Zagrebu, prema kategorijama kako slijedi:
  1. Doprinos poduzetništvu – Najbolji projekt je “Crown of entrepreneurial ideas for success – CROWN”, Sisačko-moslavačka županija,
  2. Doprinos znanosti i inovacijama – Pobjedu je odnio projekt “GREEN ECONOMY and CO2”, Dubrovačko-neretvanska županija,
  3. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici – Najviše glasova dobio je projekt “Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza”, Primorsko-goranska županija,
  4. Doprinos prekograničnoj suradnji – Pobijedio je projekt “Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI”, Osječko-baranjska županija,
  5. Izbor javnosti – Najviše je glasova dobio projekt “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ”, Sisačko-moslavačka županija.
Na istoj je lokaciji, u organizaciji Jutarnjeg lista, Ipsos Pulsa i portala Gradonačelnik.hr održan šesti po redu veliki izbor za “Najbolji grad”, a u kategoriji “Šampion EU fondova” pobijedio je Grad Zagreb. U finalu s Gradom Zagrebom ove godine su bili Petrinja, Osijek, Slavonski Brod i Rijeka. Priznanje je u ime Grada Zagreba na svečanoj dodjeli primio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Uspjeh Grada Zagreba posebno se ogleda u korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za projekte obnove od potresa kojima se financirala konstrukcijska obnova, te su Grad Zagreb, vlasnički povezana trgovačka društva i ustanove, sveukupno su iskoristili 185 milijuna eura, gotovo 100 puta više od iznosa zatečenog pri preuzimanju upravljanja gradom 2021. godine, kad je iskorištenost Fonda bila 2 milijuna eura.

Vijesti i aktualnosti