clanak False

Održana Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a

30.11.2022.
Zagreb, 30. studenog 2022. - Svake godine 1. prosinca u svijetu se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju. Tada se države, zdravstveni radnici, mediji, civilno društvo i mnogi drugi udružuju u kampanji oko određenih tema povezanih s prevencijom zaraze HIV-om i AIDS-a koje se prilagođavaju lokalnim situacijama i uvjetima.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) nositelj je nacionalne kampanje Volim zdravlje povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, sukladno Hrvatskom nacionalnom programu za prevenciju HIV/AIDS-a te Akcijskom planu za spolno i reproduktivno zdravlje Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije i Smjernicama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Dugogodišnje iskustvo rada u zajednici uz prilagođavanje potrebama mladih u Hrvatskoj, upućuje da je o HIV/AIDS-u najbolje educirati i razgovarati u kontekstu zaštite spolnog zdravlja odnosno objedinjujući prevenciju svih učestalih spolno prenosivih infekcija.

Kvalitetan utjecaj na javnozdravstvene teme uvijek je sinergija institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice, stoga su na konferenciji za medije sudjelovali renomirani stručnjaci i javni dužnosnici: izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom;  Dunja Skoko Poljak dr. med., načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva; prof. dr. sc. Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević; prim. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Davor Dubravić, mag. psih. iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc Mirela Šentija Knežević je u svom obraćanju istaknula važnost organizacija civilnog društva u podizanju svijesti o HIV-u. Kako je kazala, Grad Zagreb kao ključni suradnik omogućuje inicijativu i provedbu testiranja (Centar za zdravlje mladih, Checkpoint Zagreb), ali i podržava usluge savjetovanja, psihološke i psihosocijalne podrške, uključivanje u skrb i ostale usluge koje nudi udruga HUHIV. 


Davor Dubravić, mag. psih. udruge HUHIV istaknuo je ključne rezultate koji govore kako je u dosadašnjih 10 godina pružanja usluga mladima, individualno savjetovano preko 13.000 mladih i građana koji su zabrinuti za svoje spolno zdravlje. U 2022., individualnih savjetovanja bilo je preko 1.300 od čega je preko 1.200 korisnika testirano, 80% muškaraca i 20% žena, peosječne dobi od 27 godina. Ukupno je bilo 163 novodijagnosticiranih infekcija, 1,12% HIV novodijagnosticiranih, 11,6% hepatitis C i 4,7% sifilis novodijagnosticiranih te 3,7% novodijagnosticiranih na infekciju klamidijom i 4,1% gonorejom. 1 novootkrivena infekcija HIV-om na 100 testiranih ukazuje da smo u Hrvatskoj i dalje deset puta epidemiološki efikasniji od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Kako je istaknuo, zabrinjava porast infekcija sifilisom, visoki udio infekcija hepatitisom C te činjenica da su gotovo sve učestale novootkrivene infekcije poput klamidije i gonoreje bile bez simptoma te da je preko pola korisnika saznalo svoju dijagnozu testirajući se prvi puta. Unatoč poboljšanju znanja mladih o zaštiti spolnog zdravlja, primjena zaštitnih ponašanja i dalje ostaje izazov.

Za prikaz epidemiološke situacije vezane uz HIV/AIDS govorila je prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr.med., voditeljica Odjela za krvlju i spolno prenosive bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kako je navela, u odnosu na druge države svijeta i Europe, Hrvatska ima razmjerno povoljnu epidemiološku situaciju glede HIV/AIDS infekcije koju Hrvatski zavod za javno zdravstvo pomno prati od pojavnosti ove infekcije u svijetu i to od 1985. godine. Ove godine zabilježeno je 100 novooboljelih, što ne odskače od generalnog prosjeka. 

Dunja Skoko Poljak, dr. med. je u ime Ministarstva zdravstva istaknula važnost suradnje između organizacija civilnog društva i državnih tijela naglasivši kako Ministarstvo zdravstva u sklopu Hrvatskog nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a provodi i podržava programe koji su usmjereni na prevenciju, liječenje, ranu dijagnostiku i destigmatizaciju HIV/AIDS infekcije. 

Prof. dr. sc. Josip Begovac, dr. med. iz Klinike za infektivne bolesti ''dr. Fran Mihaljević'' naglasio je važnost ranog otkrivanja HIV infekcije u zajednici zbog toga što se na taj način otkrije u ranoj fazi u odnosu na one koje su otkrivene unutar zdravstvenog sustava. Posebno je naglasio važnu ulogu centara za testiranje u zajednici koje dokazano pridonose ranoj detekciji HIV infekcije što je preduvjet uspješnog liječenja i prevencije daljnjeg širenja u zajednici.
 

Aktualnosti/događanja