clanak False

Paljenjem svijeća za preminule obilježen Svjetski dan prevencije samoubojstava

10.09.2024.

.

U organizaciji Udruge Životna linija, danas je na Cvjetnome trgu obilježen Svjetski dan prevencije samoubojstava. Paljenju svijeća za sve preminule od suicida tijekom prošle godine u RH i cijeloj EU, njih gotovo 45 000, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, kao njegova izaslanica, pridružila se i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr.sc. Romana Galić.
 
„Suicid je globalni javnozdravstveni problem koji pogađa milijune ljudi, njihove obitelji i zajednice. Svaki izgubljeni život predstavlja tragediju stoga je potrebno pojačati napore u edukaciji, podršci i prevenciji.“, kazala je, ističući kako je u ovoj borbi ključno osnažiti zajednicu, poticati otvorene razgovore o mentalnom zdravlju i raditi na uklanjanju stigme povezane s traženjem pomoći.
 
Grad Zagreb provodi brojne inicijative i aktivnosti usmjerene očuvanju i unaprjeđenju mentalnog zdravlja te je podržao i ovo današnje događanje. „Naš je cilj je, kroz edukativne programe, preventivne mjere i dostupne usluge, kontinuirano pružati podršku građanima, kako bismo osigurali sveobuhvatnu brigu o njihovu mentalnom zdravlju. Posebnu zahvalu upućujem udruzi Životna linija, koja kontinuirano usmjerava svoje djelovanje u širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije samoubojstava i depresije u Republici Hrvatskoj“, zaključila je.
 
Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna s ciljem podizanja svijesti o potrebi i obvezi djelovanja na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini.
 
Suicid je moguće spriječiti. Psihički poremećaji koji su u podlozi suicidalnosti uspješno se liječe. Stoga je najvažnije prepoznati znakove suicidalnosti i potražiti stručnu pomoć. Suicidalnost se nikad ne smije ignorirati! Podršku možete zatražiti i na https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/

Aktualnosti/događanja