clanak False

Pročelnica Vidović pozdravila sudionike skupa Creating Healthy ageing for All

25.09.2024.

.

"Creating Healthy ageing for All" naziv je gerontološko javnozdravstvenog skupa koji se, u organizaciji Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, održava u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.
Pozdravljajući organizatore i sudionike, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom  dr.sc. Lora Vidović istaknula je važnost integracije socijalnih i zdravstvenih sustava kada je zdravo starenje u pitanju. „U podršku našim starijim sugrađanima Grad Zagreb ulaže značajna financijska sredstva što nam govori i o tome da  su nam oni, kao korisnici, visoko na listi prioriteta. Osim institucionalnih oblika skrbi, sve više razvijamo i one izvaninstitucijske. Planiramo osnovati i centar za pružanje usluga u zajednici, prvu specijaliziranu javnu ustanovu u Zagrebu namijenjenu unapređenju kvalitete života starijih osoba u njihovoj lokalnoj sredini. Osim već uspostavljenih socijalnih usluga, osiguravala bi i nove inovativne servise i time prevenirala preranu institucionalizaciju starijih sugrađana.“, kazala je pročelnica ističući kako bi time starijim osobama omogućili što duži ostanak u njihovim domovima i obiteljima.
Govoreći o zdravstvenom aspektu podrške istaknula je kako Grad razvija brojne programe nadstandarda za koje izdvaja gotovo 500.000 Eura.  Integrirani pristup za starije osobe u kući, fizikalna i radna terapija pokretni gerontostomatološki timovi, program za kompleksne pacijente, mobilni tim za mentalno zdravlje, dodatna palijativna skrbi u kući bolesnika starije životne dobi, mobilna mamografija u domovima za starije neki su od najvažnijih.
„Vodeći se potrebom što veće socijalne uključenosti naših sugrađana 65+, ove godine smo im omogućili besplatan javni prijevoz u Zagrebu. Pred nama je i Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1. 10. kada organiziramo našu tradicionalnu manifestaciju Gerontološki tulum. Ove godine cijeli mjesec listopad posvetili smo starijim sugrađanima kada ćemo brojnim događanjima progovarati o unapređenju sustava podrške i skrbi i aktivnostima promicati aktivno i zdravo starenje.“, zaključila je.

Skup su pozdravili i Iva Pejnovic Franelić, voditeljica Ureda SZO za Hrvatsku, Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zvonimir Repač predsjednik nadzornog odbora Matice umirovljenika grada Zagreba, dr. sc. Bruno Cvetković, zamjenik ravnatelja NZJZ DR. Andrija Štampar.

Neke od tema o kojima će biti riječi na skupu su istraživanje izazova i prilika u dinamici starenja, ubrzano praćenje zdravog starenja, međusektorski pristup borbi protiv nezaraznih bolesti, jačanje javnozdravstvene pripravnosti za izvanredne situacije.

Aktualnosti/događanja