clanak False

Obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti 2024.

11.04.2024.
Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, danas se, na Trgu Petra Preradovića, u suorganizaciji udruge "Parkinson i mi" i Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom prigodno je u tjednu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja obilježio Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Na Cvjetnom trgu zainteresiranim građanima dijelili su se  informativni i edukativni materijali te crveni tulipani koji su simbol borbe protiv Parkinsonove bolesti. Zagrebačka Likovna akademija održala je art radionicu i likovni kutak, a također, bio je organiziran i kutak u kojem su psihologinje radile na mentalnom osnaživanju oboljelih. Plesni studio je i ove godine s građanima zaplesao tango, a educirani  fizioterapeut poticao je prisutne na fizičku aktivnost.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u svom obraćanju istaknula je kako je Grad Zagreb i ove godine podržao udrugu „Parkinson i mi“, koja je za današnji dan pripremila niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti naših građana o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja Parkinsonove bolesti. 

"Parkinsonova bolest značajno narušava kvalitetu života oboljelih osoba i ima veliki utjecaj na njihove obitelji, skrbnike i širu zajednicu stoga je ključno prepoznati simptome bolesti na vrijeme, započeti liječenje u ranoj fazi kako bi se bolest mogla kontrolirati te poduzeti mjere u pružanju podrške oboljelima, njihovim obiteljima i skrbnicima. Uz podršku i suradnju s multidisciplinarnim timom stručnjaka, oboljeli mogu naučiti kako upravljati simptomima bolesti i nastaviti voditi kvalitetan život. Kao lokalna uprava imamo resurse koji svakodnevno odgovaraju na ovaj veliki javnozdravstveni izazov. Rano prepoznavanje te liječenje nakon dijagnostike obavljaju liječnici opće/obiteljske medicine naših domova zdravlja, a Grad Zagreb podržava aktivnosti usmjerene na informiranje i podizanje svijesti javnosti o Parkinsonovoj bolesti te pruža podršku oboljelima kroz projekte i programe usmjerene na djelovanje u zajednici. Ova podrška će biti nastavljena i u budućnosti kako bismo zajedno doprinijeli boljem razumijevanju ove neurogenerativne bolesti i olakšali život onima koji se nose s ovim izazovom. Svjesni smo da će se ovaj veliki javnozdravstveni izazov dodatno povećavati zbog starenja stanovništva i produljenja prosječnog životnog vijeka, stoga je iznimno važno kontinuirano podizati svjesnost o ovoj bolesti", posebno je naglasila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, zahvalivši pritom udruzi "Parkinson i mi", a posebno predsjednici udruge, izv. prof. prim. dr. sc.  Vladimiri Vuletić na svemu što udruga čini u podizanju svijesti i poticanju otvorenog razgovora o Parkinsonovoj bolesti.


S početkom u 13.00 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića počela su predavanja o medicinskim novostima i tretmanima te iskustva oboljelih za lakši život s Parkinsonovom bolesti:
• Novosti u Parkinsonovoj bolesti, prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić (Klinika za neurologiju, KBC Rijeka)
• Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti, prof. dr. sc. Darko Chudy (Zavod za neurokirurgiju, KB Dubrava, Zagreb)
• Govor kod Parkinsonove bolesti, prof. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza (ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
• Mentalno zdravlje i kako ga očuvati kod Parkinsonove bolesti, Prof. Ines Torić, Adrijana Klarić, mag.psych, KBC Rijeka
• Moj život s Parkinsonom - predstavljanje Dnevnika Hrvoja Kovačića (dopredsjednik Udruge Parkinson i mi)  
• Promocija knjige "Parkinson, ti i ja '', prof. Lamija Muzurović, MAS.


Udruga "Parkinson i mi" osnovana je 2010. godine u svrhu unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Udruga ima podružnice u Rijeci, Zadru i Splitu gdjese na sličan način obilježio ovaj dan.Aktualnosti/događanja