clanak False

Obilježavanje Svjetskog dana jetre 2024.

17.04.2024.
Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba pridružuje se Hrvatskom gastroenterološkom društvu (HGD) u obilježavanju Svjetskog dana jetre (19. travnja)  kojim globalna zajednica nastoji promicati preventivne kampanje, poboljšati strategije probira i povećati pristup pravovremenom i učinkovitom liječenju.

Bolesti jetre rezultiraju s 2 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Upravo ova činjenica najbolje govori da je vrijeme za djelovanje i podizanje svijesti o ovom vitalnom organu – jetri koji vrši preko 500 funkcija i može se regenerirati sa samo 25% zdravog tkiva.

Bolesti jetre i dalje su većinom zanemarene u globalnim zdravstvenim programima, što rezultira velikim propustima u strategijama i sve većem teretu koje bolesti ostavljaju na zdravstvene sustave.

Godine 2023. glavna udruženja za jetru su se ujedinila u želji da prošire ovu inicijativu diljem svijeta, kako bi eliminirati prepreke prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti jetre.

Tim povodom održat će se konferencija za medije dana 19.4.2024. godine s početkom u 11.00 sati u prostorijama Hrvatskog gastroenterološkog društvo (Ilica 54, dvorišni ulaz, I kat).

U okviru konferencije za medije najavit će se i javnozdravstvena akcija za građane koja će se održati u subotu 20. travnja u vremenu od 10.00 do 13.00 sati (Ilica 54, I kat) u sklopu koje će liječnici specijalisti, članovi stručnog Društva, provoditi  savjetovanje građana uz probir na određivanje  postojanja masne jetre i oštećenja jetre bezbolno neinvazivnom metodom tranzijentne elastografije (Fibroscan).

Aktualnosti/događanja