clanak False

Gradonačelnik podržao javnozdravstvenu akciju "Dan narcisa 2024."

23.03.2024.
Diljem Hrvatske svake se godine, prve subote proljeća, prigodno obilježava Dan narcisa koji je posvećen podizanju svjesnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojki i redovitog odlaska na preglede.

Upravo s tom misijom, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, Hrvatska liga protiv raka, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suorganizaciji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb te uz podršku partnera, organizirali su danas na Trgu bana Josipa Jelačića javnozdravstvenu akciju „Dan narcisa“. Tom prigodom građani su, uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa, imali priliku saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.
 
U sklopu 28. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića bio je postavljen i mobilni mamograf u kojem su žene imale jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

"Već 28. godinu za redom Grad Zagreb organizira Dan narcisa kojim želi senzibilizirati javnost na problem karcinoma dojke kod žena. Drago nam je da ova akcija daje rezultate i da se smanjila smrtnost od karcinoma dojke kod žena. Hrvatski zavod za javno zdravstvo plaća preventivne preglede za žene od 50 do 69 godina, a Grad Zagreb je uveo nadstandard da plaća preventivne preglede i za mlađe žene od 40 do 50 godina te za žene starije od 69 godina", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević i podsjetio sugrađanke da isto tako u sklopu akcije "Štampar u tvom kvartu" Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar imaju mogućnost koristiti uslugu mobilnog mamografa.

Aktualnosti/događanja