clanak False

Dan podizanja svijesti o endometriozi

07.03.2024.
Udruga žena oboljelih od endometrioze „Ja sam 1 od 10“ u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom povodom obilježavanja mjeseca endometrioze organizira javnozdravstvenu akciju "Dani žutih ruža", u subotu, 16. ožujka 2024. godine u vremenu od 10:00 do 14:00 sati na Trgu Petra Preradovića.

Cilj javnozdravstvene akcije je svečano obilježavanje druge godišnjice proglašenja 1. ožujka kao hrvatskog Dana podizanja svijesti o endometriozi; informiranje i senzibiliziranje javnosti o endometriozi kao i o važnosti pravovremenog otkrivanja i uspješnog liječenja endometrioze; promicanje, razvitak i unapređenje prava oboljelih žena, posebno onih kod kojih je došlo do tjelesnog oštećenja i invalidnosti kako bi se putem ove javnozdravstvene akcije mogle pouzdano informirati o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju prilikom liječenja endometrioze čime bi si poboljšale narušenu kvalitetu života.

Endometrioza je bolest koja trenutno zahvaća više od 176 milijuna žena diljem svijeta. Mnogima od njih bolest još uvijek nije dijagnosticirana, a samim time ostaje neliječena, što s vremenom povećava rizik za nastanak raznih komplikacija i neželjenih posljedica. Učestalost endometrioze se u posljednjih nekoliko desetljeća povećala i sve je više žena zahvaćeno ovim stanjem.

S obzirom na važnost teme, Hrvatski sabor je na svojoj sjednici 8. veljače 2023. proglasio 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj, a ova je odluka donesena na prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora i na inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10“.


Aktualnosti/događanja