clanak False

Javnozdravstvena akcija _ Ritam srca za ritam grada

20.09.2024.
Ususret obilježavanju Svjetskog dana srca, u suorganizaciji Hrvatske udruge za aritmije „Ritam srca“, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te uz podršku Zagrebačkog električnog tramvaja - ZET, u petak, 27. rujna 2024. godine, na Trgu bana Josipa Jelačića, u vremenu od 10:00 do 12:00 sati održat će se javnozdravstveno - edukativna akcija „Ritam srca za ritam grada“.
 
Tom prigodom će se na Trgu bana Josipa Jelačića postaviti autobus ZET-a u kojem će stručnjaci zainteresiranim građanima mjeriti krvni tlak, snimanje EKG-om te razinu kisika u krvi.
 
Pozivamo građane da nam se pridruže i iskoriste priliku za besplatnu provjeru zdravlja svog srca.

Briga o srcu ključna je za dug i kvalitetan život – dođite, informirajte se i poduzmite korake za svoje zdravlje!

 
 
 
Epidemiološki podaci o kardiovaskularnim bolestima (izvor: HZJZ)
 
Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem i u svijetu i u Hrvatskoj, najčešća su nezarazna bolest odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. Ako se ne zaustave sadašnji trendovi, procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj smrti porasti  do 23 milijuna godišnje. U Europi godišnje od KVB umire oko 4 milijuna ljudi, odnosno 45 % svih umrlih, a na razini EU zemalja 36 % svih umrlih, odnosno 1,8 milijuna osoba, a prema procjenama oko 60 milijuna ljudi živi s nekom od KVB.
 
I u Hrvatskoj, KVB su vodeći uzrok smrtnosti desetljećima. Zadnjih skoro dvadeset godina u Hrvatskoj je prisutan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, no one i nadalje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti i pobola, a i uzrok su 23 % svih prijevremenih smrti (prije 65. godine života). Imajući u vidu starenje populacije, sveprisutnu globalizaciju i urbanizaciju, socioekonomsku situaciju, visoku prevalenciju čimbenika rizika kao što su pretilost, dijabetes, hipertenzija, pušenje, moguće je očekivati sve veće opterećenje kardiovaskularnim bolestima ako se ne poduzmu sveobuhvatne mjere prevencije, međutim i svaki pojedinac treba nastojati čuvati svoje zdravlje kroz zdrave životne navike.



Aktualnosti/događanja