clanak False

Održano 25. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

13.04.2024.
BUDUĆNOST U SIGURNIM RUKAMA

Na jubilarnom 25. natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa 90 zagrebačkih učenika osvojilo je suce znanjem i vještinama ključnim za spašavanje života

U Osnovnoj školi Grigora Viteza na zagrebačkim Krugama, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, danas je održano 25. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa kojim se tema humanosti i prve pomoći nastoji približiti djeci i mladima.

Učenici osnovnih i srednjih škola odmjerili su snage u znanju i vještinama pružanja prve pomoći te poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta.

Ukupno 90 učenika raspoređenih u 15 ekipa u dvije kategorije – podmladak (osnovne škole) i mladi (srednje škole) pokazalo je zavidne vještine i znanja koja život znače, istovremeno se zabavljajući i međusobno družeći. Osnovna škola Jelkovec i V. gimnazija nastavljaju svoj put na Državno natjecanje, dok su sve ekipe zaslužile veliku pohvalu za svoj trud i angažman.

Ukupno 62 volontera sudjelovalo je u samom natjecanju u organizaciji te na mjestima sudaca, manekena, vodiča, šminkera realističnih ozljeda.

Ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava rekao je kako su svi koji su došli do ove razine pobjednici. „Sa svojim mentorima puno ste radili i učili kako biste se plasirali na gradsko natjecanje i zbog toga trebate biti ponosni. Upravo zbog vas nastavlja se dugogodišnja tradicija održavanja ovoga natjecanja i hvala vam na tome.“Posebnu pohvalu ravnatelj je uputio volonterima bez kojih se niti ovo natjecanje, niti brojni drugi programi Crvenog križa Zagreb ne bi mogli održati. „Većina naših volontera proizlazi upravo iz ovog programa. Vi ste naša najveća vrijednost, osobito u kriznim situacijama“, istaknuo je Penava i pozvao sve natjecatelje da se nakon natjecanja pridruže volonterskoj obitelji Crvenog križa Zagreb.

Podrška Grada Zagreba ključna je u provedbi mnogih programa Crvenog križa Zagreb pa tako i ovog. U ime gradonačelnika Grada Zagreba natjecateljima se obratila njegova izaslanica, pomoćnica pročelnice za zdravstvo Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Mirela Šentija Knežević koja je istaknula kako je jedna od najvažnijih zadaća društva uključivati što veći broj mladih u različite aktivnosti kako bi im se omogućilo stjecanje novih znanja, kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, međusobno povezivanje kako bi ih se pripremilo za ulazak u svijet odraslih. „Volontiranje ima potencijal podržati odgovorno odrastanje i dragocjen je alat za uvođenje mladih ljudi u građansku odgovornost. Vjerujem da su današnji natjecatelji ekipa naši budući volonteri Crvenog križa Zagreb što nam osigurava kontinuitet u okupljanju timova za djelovanje u kriznim situacijama“, poručila je i proglasila natjecanje otvorenim.

Na otvorenju natjecanja nazočio je i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt koji je istaknuo važnost volontiranja u izgradnji odgovornog društva.

Na natjecanjima iz prve pomoći do sada je u gradu Zagrebu sudjelovalo više od 15.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa održavaju se od 1996. godine i na njima je do sada u gradu Zagrebu sudjelovalo više od 15 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Najveći broj volontera pridružuje se Crvenom križu Zagreba upravo nakon natjecanja mladih koje se provodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecatelji ekipa srednjih škola u velikom broju postaju volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zagreb što osigurava kontinuitet u okupljanju timova za djelovanje u kriznim situacijama.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji GDCK Zagreb i Grada Zagreba timovi prve pomoći i drugi interventni timovi surađuju s drugim pripadnicima civilne zaštite u mnogim aktivnostima koje proizlaze iz javnih ovlasti, kao i kriznim situacijama kojih smo sve češće svjedoci.

Aktualnosti/događanja