clanak False

Održana javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina 2024.

31.01.2024.
Javnozdravstvenom akcijom Dan crvenih haljina podižemo svijest o specifičnostima moždanog udara u žena!
Pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života moždani udar se može prevenirati i liječiti!

U sklopu javnozdravstveno - edukativne kampanje "Dan crvenih haljina 2024.", Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organizirali su danas javnozdravstvenu akciju na Trgu Petra Preradovića. Tijekom akcije građani su imali priliku upoznati se sa znakovima moždanog udara, mjerama prevencije i liječenja. Osim toga, bilo je organizirano i mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka te indeksa tjelesne težine.

Upućujući poziv sugrađankama da se danas do 13.00 sati na Cvjetnom trgu odazovu akciji, provjere rizik za nastanak moždanog udara i savjetuju s liječnicima specijalistima neurologije, izaslanica gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović je kazala: „Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Podatci, nažalost, govore kako će upravo jedna od pet žena dobiti moždani udar, a od toga će se kod svake treće dogoditi smrtni ishod i upravo zato smo i ove godine pokrovitelji i suorganizatori ove, za društvo iznimno važne i usuđujem se reći, strastvene i vrlo emocionalne javnozdravstveno - edukativne kampanje!“.

Pravovremenim otkrivanjem i liječenjem povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i šećerne bolesti može se smanjiti rizik od moždanog udara. Zato je važno voditi računa o rizičnim čimbenicima kao što su: prekomjerna tjelesna težina, pušenje, tjelesna neaktivnost i neadekvatna prehrana te je važno slijediti zdrave stilove i navike života. A to su ujedno i promjene koje želimo implementirati u društvo“, zaključila je pročelnica Vidović.


Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, živosti ali i upozorenja.  Žene kroz život prolaze kroz jedinstvene životne faze, kao što su trudnoća i menopauza, koje ih mogu izložiti povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Dodatni čimbenici rizika uključuju i uzimanje oralnih kontraceptiva, preeklampsija, uzimanje hormonske nadomjesne terapije, migrena sa aurom te fibrilacija atrija. Na Dan crvenih haljina cilj je podići glas i svijest noseći crveno, potaknuti usvajanje zdravih navika i učenje vještina spašavanja života, potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju ali i stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu muškarce.


Znakovi i simptomi moždanog udara su:
  • iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, posebno na jednoj strani tijela
  • iznenadna zbunjenost, problemi s govorom ili razumijevanjem
  • iznenadni problemi s vidom ili zamagljen vid na jedno ili oba oka
  • iznenadni problemi s hodanjem, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
  • iznenadna jaka glavobolja bez poznatog uzroka

Aktualnosti/događanja