clanak False

Predstavljen informativni Vodič za mlade

Na konferenciji za novinare predstavljen je informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova namijenjen mladima Vodič za mlade.
22.09.2015.
Na konferenciji za novinare u  zagrebačkoj Gradskoj upravi danas je predstavljen informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova namijenjen mladima Vodič za mlade, koji su izradili Grad Zagreb i Savjet mladih Grada Zagreba.

Izradu Vodiča za mlade inicirao je Savjet za mlade budući da je u Zagrebu od ukupnog broja stanovnika ¼ mladih između 15 i 30 godina koje, pogotovo one mlađe, muče brojna pitanja koja ne znaju kome uputiti, a utječu na njihovo fizičko i psihičko zdravlje i razvoj, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. U ovom kratkom Vodiču sabrane su sve institucije u kojima mogu dobiti stručne odgovore na svoja pitanja, savjete i pomoć vezanu za sve oblike zdravstvenih problema s kojima se suočavaju.
Kako je pročelnica Šitum naglasila, Vodič za mlade napisan je jednostavnim rječnikom, bit će dostupan i na Internet stranicama Grada Zagreba, a do informacija će se moći doći i preko mobitela, što će ga još više približiti današnjoj mladoj populaciji.

Budući da naša mladež prolazi kroz lakša i teža razdoblja u svom odrastanju i rijetko se usude postavljati pitanja stručnjacima, htjeli smo ih savjetovati i pokazati im gdje mogu naći odgovore. Tako smo došli do ideje da izradimo Vodič za mlade, napomenula je predsjednica Savjeta za mlade Sara Medved. Ovo je jedan od naših prvih koraka kojima želimo pomoći mladima.

Viša stručna savjetnica gradonačelnika Biserka Bucković prenijela je sudionicima Projekta čestitke od gradonačelnika Milana Bandića na, kako je rekla, izuzetnom primjeru dobre prakse kroz koji će naši mladi biti bolje informirani i lakše dolaziti do odgovora i pomoći.

Podržavamo svaki napor Grada u smjeru poboljšavanja uvjeta života naših studenata, a ovaj je Vodič izvanredni iskorak, rekla je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Cukovic Bagic. Kako smo čuli obuhvaća kompletnu zdravstvenu i psiho-socijalnu skrb što će im biti vrlo korisno, dodala je prorektorica, naglasivši da će Grad i Sveučilište i dalje dobro surađivati u korist i za napredak studenata.

Recenzentica Marina Kuzman napomenula je da već postoji Služba adolescentne školske medicine ali da to, prema pokazateljima, očito nije dovoljno, a da bi za studente koji u Zagrebu studiraju ali nisu iz Zagreba bilo dobro osigurati kompletnu zdravstvenu skrb u kampusima.

Uz zahvalu Gradu na podršci u mnogim projektima recenzent Hrvoje Handl istaknuo je da je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan omogućeno zapošljavanje više psihoterapeuta, a u srpnju ove godine otvorena je i Dnevna bolnica za osobe s poremećajem u prehrani, te zaključio da je psihoterapeutski standard na razini onog u Engleskoj. 

VODIČ ZA MLADE (pdf)

Gradske vijesti - 2015.