clanak False

Ususret Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a

U Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni projekti i aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.
25.11.2015.
U Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni projekti i aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Govoreći o važnosti prevencije i senzibiliziranja javnosti o ovoj teškoj bolesti, gradonačelnik Milan Bandić izdvojio je i probleme stigmatizacije i diskriminacije oboljelih.

Gradonačelniku je ovom prilikom uručena Zahvalnica na financijskoj, programskoj i stručnoj podršci u implementaciji i provođenju projekta CheckPoint Zagreb - centra za dobrovoljno, anonimno, besplatno i pouzdano testiranje na HIV i hepatitis C u kojem je brzim testovima oralne tekućine moguće dobiti rezultat kroz svega 20 minuta. Više o samom CheckPointu Zagreb, koji je počeo s radom kao pilot-projekt Grada Zagreba, govorio je prof. dr.sc. Miroslav Lisić, dr.med, najavivši i javno predstavljanje stručne studije CheckPoint Zagreb – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici na stručnom simpoziju što će se 27. studenog održati u Klinici za Infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Kao još jedan u nizu primjera potpore Grada Zagreba projektima javnog zdravstva, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Gzim Redžepi najavio je skorašnje otvaranje Centra za zdravlje mladih, što će biti svojevrsna nadogradnja usluga koje pruža CheckPoint. Centar bi, prema riječima dr. Redžepija, trebao biti smješten na adresi Heinzlova 62 te će na sljedećoj sjednici Skupštine Grada Zagreba biti uvršten prijedlog o prenamjeni prostora na navedenoj adresi. Takav zdravstveni centar, namijenjen isključivo mladima, dosad imaju samo dva grada u Europi, zaključio je.

Sva događanja povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a ukratko je predstavila glasnogovornica udruge HUHIV Maja Erceg te je pozvala sve građane da se, već tradicionalno, 1. prosinca na Trgu Petra Preradovića pridruže obilježavanju Dana borbe protiv AIDS-a - informiranjem, edukacijom i promicanjem očuvanja zdravlja, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine.