clanak False

Radiokomunikacijski centar za civilnu zaštitu

Razgovorom s radio amaterom gradonačelnik Bandić simbolično pustio u rad radiokomunikacijski centar za potrebe civilne zaštite.
24.04.2015.
Razgovorom s radio amaterom, na Sljemenu, pored Doma Crvenog križa, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pustio je u rad radiokomunikacijski centar za potrebe civilne zaštite Grada Zagreba.

Projekt Razvoj komunikacijskog sustava za hitne situacije Grada Zagreba, Ured za upravljanje u hitnim situacijama pokrenuo je 2010. godine, a isti je sastavni dio Razvojne strategije Grada Zagreba – Ciljevi i prioriteti razvoja do 2020 godine. Tijekom pripreme i provedbe projekta Ured za upravljanje u hitnim situacijama uočio je potrebu uspostave jedinstvenog komunikacijskog sustava svih hitnih i operativnih službi civilne zaštite Grada Zagreba kao i alternativnih sustava koji će moći funkcionirati u slučajevima katastrofalnog scenarija, kada dođe do pada ili opterećenja postojećih komunikacijskih sustava, te na taj način uspostavljanja sigurne komunikacije.

Koncept komunikacijskog sustava veza civilne zaštite Grada Zagreba zamišljen je na način da se sve hitne službe i operativne snage kao i dobrovoljne snage civilne zaštite mogu međusobno komunikacijski uvezati u slučaju katastrofalnog scenarija, tako da su važne informacije dostupne svima koji je trebaju. Sustav veza civilne zaštite Grada Zagreba odvija se na radioamaterskim frekvencijama putem postojećih uređaja, a njegovu bazu čine članovi Zagrebačkog radioamaterskog saveza. Grad Zagreb je trenutno jedini grad u Hrvatskoj koji na ovakav način ima riješenu komunikaciju u kriznim situacijama.

Ured za upravljanje u hitni situacijama je u suradnji sa Zagrebačkim radioamaterskim savezom pripremio plan veza te su dogovorene glavne i alternativne frekvencije za krizne situacije koje su dio Plana zaštite i spašavanja – komunikacija. Za uspostavu kvalitetnog komunikacijskog sustava veza civilne zaštite Grada Zagreba neophodno je i omogućiti rad radiokomunikacijskog centra, kao ključne točke u povezivanju sustava veza, koji je zbog strateških i tehničkih prednosti smješten na lokaciji Doma Crvenog križa na Sljemenu. Navedena lokacija omogućava idealno pokrivanje planiranog frekvencijskog opsega na područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i šire, te neovisnost o gradskoj infrastrukturi.


Uspostava takvoga komunikacijskog centra također je preduvjet za daljnji razvoj sustava veza civilne zaštite Grada Zagreba, te instaliranje potrebne komunikacijske opreme koja će biti nabavljena i raspoređena po Vijećima gradskih četvrti i na ostalim planiranim komunikacijskim točkama u Gradu Zagrebu. Uz nabavu potrebne komunikacijske opreme, neophodna će biti i edukacija i uvježbavanje određenog broja pripadnika postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba za potporu veza radijskih komunikacija, što će biti dugotrajan i složen proces stoga će se isti provoditi fazama.
 
 

Gradske vijesti - 2015.