clanak False

Predstavljen projekt "Ponovno aktivni"

05.05.2021.
Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom održao je, dana 4. svibnja 2021., tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavljen projekt „Ponovno aktivni“, još jedan u nizu projekata financiranih Gradu Zagrebu iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, a kojima je Grad Zagreb nositelj.
 
Tiskovna konferencija održana je u dvorani Akcelerator Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER, s početkom u 10,00 sati. Tiskovnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici partnerskih organizacija, predstavnica Centra za socijalnu skrb Zagreb te predstavnice Grada Zagreba, Ureda za programe i projekte Europske unije i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
 
Uvodno se ispred Grada Zagreba uzvanicima obratila pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom gđa. Romana Galić, univ.spec.act.soc. koja je Projekt predstavila kao nadogradnju već prepoznate, socijalno osjetljive politike Grada Zagreba, kojoj je težište na unaprjeđenju kvalitete života i povećanju mogućnosti participacije sugrađana u lokalnoj zajednici, a sve temeljem sustavnog praćenja stanja i socijalnog planiranja. Naglasila je važnost i Projektom odobrenog sufinanciranja adaptacije i opremanja prostora namijenjenog provedbi aktivnosti ovog Projekta, a provedba kojih se kapacitetima Gradskog ureda i partnerskih organizacija očekuje i nakon isteka razdoblja sufinanciranja aktivnosti iz Europskog socijalnog fonda. Osobito je istaknula važnost ugradnje koso podizne rampe kojom će se usluge Projekta učiniti dostupnijima i slabije pokretljivim sugrađanima te osobama s invaliditetom. Zahvalila se te istaknula važnost partnerskih organizacija u provedbi Projekta: Hrvatskom Crvenom križu, Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb, Caritasu Zagrebačke županije i Udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI”. Grad Zagreb njihovu vrijednost uviđa u kontinuiranim i konstruktivnim prijedlozima za širenje mreže socijalnih usluga i programa za socijalno uključivanje te dosadašnjoj pozitivnoj suradnji temeljem koje je realizirano partnerstvo i u ovom Projektu.

Nastavno na obraćanje pročelnice pozdravnim govorom prisutnima su se obratili ispred Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s. Jelena Lončar koja je Gradu Zagrebu zahvalila na iskazanom povjerenju i dosadašnjoj suradnji te istaknula prednost Projektom predviđenog individualiziranog pristupa korisniku, a koji njeguje i Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Potom se prisutnima obratio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, gdin. Petar Penava koji se nadovezano na prethodnu govornicu s. Jelenu Lončar te naglasio kako osnažujući jednog korisnika, zapravo osnažujemo cijelu jednu obitelj. Završno je ispred Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI”, gđa. Svjetlana Marijon navela kako već od korisnika Udruge ima pozitivne povratne informacije o aktivnostima koje su predviđene Projektom, osobito naglašavajući podršku i usmjeravanje uz alate za osnaživanje, a  u čemu vidi Projektnu važnost.

Projekt je odobren za financiranje u iznosu od 2.684.260,50 kuna (bespovratna sredstva). Započeo je s provedbom 17. veljače 2021. godine danom potpisa Ugovora između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao Upravljačkog tijela i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije kao Posredničkog tijela razine 2 s jedne strane i Grada Zagreba s druge. Projekt traje 24 mjeseca.

Cilj projekta je motivirati i aktivirati 80 radno sposobnih i djelomično radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade s područja Grada Zagreba te ih osposobiti za razvoj i poboljšanje radnih navika, jačanje osobnih kompetencija i socijalnih vještina. Navedeno će se postići provedbom aktivnosti psihosocijalne potpore i socijalnog mentorstva kroz motiviranje i personalno osnaživanje korisnika te provedbom programa neformalnih oblika učenja iz područja koja su identificirana kao prioritetna za jačanje osobnih kompetencija i vještina neophodnih kao priprema za tržište rada.

Aktualnosti / događanja