clanak False

#NEdiskriminaciji starijih osoba

09.12.2022.
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, a nakon izrazito uspješne prošlogodišnje kampanje, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom drugu godinu za redom nastavlja kampanju vezanu za ljudska prava, s naglaskom na osobe starije životne dobi.
Ove godine u fokusu je pravo starijih osoba na nediskriminaciju te na dostojan život, neovisnost i sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu. Stoga se ovogodišnja kampanja provodi pod nazivom #NEdiskriminaciji. Cilj kampanje je senzibilizacija javnosti i osnaživanje prvenstveno starijih osoba po pitanju diskriminacije kojoj su nerijetko izloženi.
Starenje je proces svojstven svim ljudima te zbog toga ne smije biti neugodna tema o kojoj se ne govori, koju se zaobilazi ili zbog koje dolazi do diskriminacije. Sustavna diskriminacija, stereotipiziranje i predrasude na temelju dobne skupine pojedinca naziva se ageizam, a najčešće je usmjeren upravo prema starijim osobama. I Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija ističu kako ageizam vodi prema lošijem zdravstvenom stanju, socijalnoj izolaciji, narušenom fizičkom i mentalnom zdravlju, ali i prema nepriznavanju ili ograničavanju prava starijih osoba.
Starije osobe, nažalost, često se doživljavaju kao teret društvu te ih se zbog dobi diskriminira, a ovom kampanjom žele se poslati pozitivne poruke koje ističu vrijednosti starijih osobu poput „Ja sam jedinstven i to mi nitko ne može oduzeti“, „Okruži se ljudima koji te inspiriraju, a ne sputavaju“ te „U svakom trenutku možete susresti nekoga tko vam može promijeniti život“. Izuzev toga, hashtagovima #UključiMe #PozoviMe i #IdemoNaFritule nastoji se potaknuti građane na socijalno uključivanje starijih osoba.
Vizuali kampanje s popratnim tekstovima nalazit će se u fizičkom i virtualnom prostoru Grada Zagreba, gradskih ustanova i organizacija civilnog društva do kraja prosinca 2022., a građani će poruke moći pronaći i na displejima ZET-ovih vozila.
A koliko Vama godina nedostaje do dobne diskriminacije? Malim koracima izazovimo velike promjene!

 

Aktualnosti / događanja