clanak False

Na Svjetski dan socijalne pravde obilježeno 20 godina Ustanove Dobri dom Grada Zagreba

20.02.2024.
U prigodi Svjetskog dana socijalne pravde, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, sa suradnicima, sudjelovali su danas u obilježavanju 20. godišnjice djelovanja Ustanove Dobri dom Grada Zagreba u Pučkoj kuhinji.

„Socijalni program Grada Zagreba usmjeren je skupinama u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a ostvaruje se kroz sustave socijalnih pomoći i socijalnih usluga kroz Odluku o socijalnoj skrbi kojom je obuhvaćeno preko 90.000 sugrađana i za čiju provedbu je osigurano preko 28 milijuna eura proračunskih sredstava“ rekao je gradonačelnik Tomašević naglasivši kako je putem Ustanove Dobri dom Grada Zagreba za 1 717 sugrađana, u tri pučke blagovaonice, svakodnevno omogućen jedan topli obrok za što je osigurano preko 1.5 milijun eura.
"Bez Dobrog doma velik dio naše socijalne politike ne bi bio provediv i neprestano promišljamo kako unaprijediti kapacitet Ustanove odnosno obuhvatiti još više korisnika kroz naše programe. Deinstitucionalizacija  socijalne skrbi  budućnost je i naše socijalne politike i ono što je progresivno u svim socijalnim politikama u zapadnoeuropskim zemljama. Zato nam je stalo da što više sugrađana, posebice kada govorimo o starijima, borave u svojim domovima, a što manje u ustanovama te je jedan od ključnih instrumenata i dostava obroka u njihove domove.", zaključio je gradonačelnik te svim djelatnicima Ustanove čestitao 20-tu obljetnicu, zahvalivši im na požrtvovnosti i ljubavi koju kroz svakodnevni rad pružaju najranjivijim skupinama.

"Teško je u nekoliko rečenica predstaviti 20 godina djelovanja ove ustanove, ali humanost iznad svega, ljudska solidarnost i usmjerenost na osobe u socijalno zaštitnoj potrebi rezultat su rada i dobrog promišljanja i upravljanja potražnjom za socijalnim uslugama. Nekada brojke govore više od riječi: 32 milijuna obroka koji su izašli iz naših blagovaonica prema građanima u potrebi, gotovo tri milijuna dostavljenih ručkova u domove starijih i nemoćnih osoba te više 68 000 jedinica mliječne hrane usmjerene dječici od 0 – 12 mjeseci govore o tome da Dobri dom brine, osnažuje i podržava i u tom smislu smo spremni na prihvat novih izazova koje će naš osnivač pred nas postaviti u vidu novih socijalnih usluga i proširenju postojećih. Hvala svima koji su s nama na ovom putu, nadamo se da smo opravdali očekivanja građana, osnivača, a što je najvažnije i korisnika naših socijalnih usluga.", kazao je ravnatelj Ustanove Alen Župan.

Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u studenome 2007. godine članice UN-a jednoglasno su podržale odluku da se Svjetski dan socijalne pravde obilježava svake godine 20. veljače. Time je, među ostalim, Opća skupština pozvala države članice da se u obilježavanju ovoga dana na nacionalnoj razini posvete aktivnostima kojima će senzibilizirati javnost o važnosti promicanja socijalne pravde, uklanjanja problema siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti te ukazati na potrebu osiguranja jednakih mogućnosti za sve.
Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za ostvarenje “društva za sve”, kako je zabilježeno u rezoluciji kojom se uspostavlja Svjetski dan socijalne pravde. Plan aktivnosti za promociju socijalne pravde osim na međunarodnoj i nacionalnoj razini treba se ostvarivati i na lokalnoj.
Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života. Svjetski dan socijalne pravde prilika je da osvijestimo značaj posvećenosti ciljevima, kao što  su razvoj i pružanje novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince.
 

Aktualnosti / događanja