clanak False

Zagrebački model stipendiranja kao primjer dobre prakse predstavljen riječkom izaslanstvu

15.03.2024.

.

Djelatnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, koordinatorice za programe u Odsjeku za odgoj, obrazovanje i mlade Marija Japundža Broznić i Lana Golob danas su boravile u radnom posjetu Odjelu za podršku djeci i obiteljima Sektora za socijalnu zaštitu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, gdje ih je primila voditeljica Odjela mr. sc. Iva Prpić su suradnicama iz Odsjeka za stipendije.
Sastanak je održan na inicijativu predstavnica Grada Rijeke kako bi se upoznale sa zagrebačkim modelom stipendiranja učenika i studenata s naglaskom na proces informatizacije postupka natječaja. Uz zahvalu na razmjeni informacija, gošće su naglasile kako je Grad Zagreb napredan u stipendijskim programima te kako će nastojati dio te dobre prakse implementirati u svoje riječke programe.

Da podsjetimo, Grad Zagreb osigurava sredstva za pet vrsta stipendija kako bi se učenicima i studentima omogućio bolji i kvalitetniji pristup obrazovanju: za izvrsnost, deficitarna zanimanja, na temelju socioekonomskog statusa, za učenike i studente s invaliditetom te učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine. Mjesečno stipendija iznosi 360,00 eura neto za učenike i 500,00 eura neto za studente.
Značajno je unaprijeđen program stipendiranja za učenike i studente; u tri godine povećan je broj stipendija za gotovo 130%! Naime, u 2020. dodijeljene su 522 stipendije, a ove godine će ih biti dodijeljeno 1194. Za svih pet vrsta stipendija i potpore obrazovanju u Proračunu smo osigurali 5.700.000 eura. Naime, u  2023. smo razvili i pilot projekt potpore obrazovanju učenicima srednjih škola i studentima pod međunarodnom ili privremenom zaštitom za što smo i u 2023. i 2024. osigurali isti iznos od 130.000,00 eura te pilot projekt potpore obrazovanju doktorandima, za što je osigurano dodatnih 100.000 eura.
U 2023. smo razvili i aplikaciju e-Stipendije kako bismo digitalizacijom procesa omogućili lakšu prijavu i bolju dostupnost. Ta prva faza je i najvažnija jer je  usmjerena na korisnike, a u sljedeće dvije godine dodatno ćemo raditi na integraciji podataka kako bismo ubrzali i sam proces evaluacije i dodjele stipendija, a time značajno prije i objavili rezultate i dodijelili stipendije što je iznimno važno za same dobitnike.

Aktualnosti / događanja