clanak False

Otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici

15.03.2024.

.

U Zagrebu je otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici, prvi takav Centar u Hrvatskoj namijenjen je za smještaj korisnika u kriznim životnim situacijama kao i za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga poput savjetovanja i psihosocijalne podrške.

Ističući značaj HCK-a u društvu koji  skrbi o ljudima u brojnim kriznim situacijama izaslanica gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović je kazala: „I kroz rad našeg Ureda skrbimo o osobama koje su se našle u kriznoj situaciji te im je uslijed toga potrebna pomoć i podrška. U rješavanju takvih situacija imamo iznimno dobru suradnju i podršku Gradskog društva Crvenog križa Zagreb kroz usluge smještaja za beskućnike, kao i obitelji koje su se, uslijed nepredvidivih životnih okolnosti, našle u potrebi smještaja. Pored toga, Grad Zagreb je pokazao spremnost i dobru organiziranost za prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine kao i u pružanju pomoći sugrađanima nakon potresa, ali i prošlogodišnjeg nevremena.“, zaključila je te naglasila kako dobra povezanost svih u sustavu, brza reakcija kroz pružanje adekvatne pomoći i ovakvi projekti nas kao društvo čine ne samo još više socijalno osjetljivim već i spremnijim za nošenje s izazovima koje krizne situacije nose. „S tom porukom želim zahvaliti i čestitati HCK na projektu kojim će naš grad povećati broj usluga za one socijalno najugroženije.“

Na otvorenju nove zgrade HCK-a njegov predsjednik prim. Josip Jelić naglasio je kako je pomaganje i osnaživanje najranjivijih pojedinaca, skupina i zajednica, oduvijek bio i ostat će prioritet djelovanja Hrvatskog Crvenog križa uz poštivanje temeljnih načela rada. Prisutnima su se obratili i: izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt; ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa te državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić. Na otvorenju je, ispred Gradskog ureda, uz pročelnicu prisustvovala i zamjenica pročelnice dr. sc. Romana Galić.
 
Kroz ovaj Centar pružat će se usluga smještaja korisnicima u kriznim situacijama, ali ne i manje važno, usluge savjetovanja i psihosocijalne podrške. Institucionalno pružanje usluga nosi određenu stigmu stoga je smjer prema deinstucionalizaciji onaj kojem trebamo težiti te i u tom smislu pozdravljamo njegovo otvaranje. Smjer je to u kojem i mi u Gradu planiramo mjere i aktivnosti namijenjene korisničkim skupinama o kojima skrbimo.

Zgrada broji 688,04 kvadrata, a unutrašnjost je prostrana i moderno uređena te iznimno funkcionalna za sve korisnike koji će boraviti u njoj. Zahvaljujući ovom novom Centru značajno će biti unaprijeđen kapacitet smještaja, kao i životni standard korisnika smještaja te će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj, širenje i dostupnost socijalnih usluga. Takvim pristupom bit će spriječena nepotrebna institucionalizacija i njezine negativne posljedice na one najranjivije u društvu.

FOTO: Hrvatski crveni križ

Aktualnosti / događanja