clanak False

Stoljeće promidžbe fotografije u Zagrebu

19.04.2017.

Ove godine navršava se točno sto godina od dana kada je zagrebački Klub fotografah amateurah, osnovan davne 1892. godine, među prvima u ovom dijelu Europe, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1910. godine priredio prvu međunarodnu izložbu fotografija, kasnije nazvanu Zagreb salon.

U povodu stote obljetnice ovoga prvorazrednog kulturnog događaja, koja će biti obilježena održavanjem 33. Zagreb salona, Fotoklub Zagreb je, kao svoje posebno izdanje objavio publikaciju "Stoljeće promidžbe fotografije – Sto godina Zagreb salona, međunarodne izložbe fotografije (1910. – 2010.)" autora Vladka Lozića.

Autor, dugogodišnji (i aktualni) tajnik Fotokluba Zagreb, i sam majstor fotografije i izlagač na više salona, na 64 stranice dopadljivo opremljene publikacije kronološkim je redoslijedom prikazao povijest ne samo ove izložbe nego i fotografije i fotografske umjetnosti koja se zrcalila u ostvarenjima svjetskih fotografa izlaganim na dosadašnje 32 izložbe.

Uz svako godište Zagreb salona prikazani su (dvojezično – na hrvatskom i engleskom jeziku) osnovni podaci o njemu (mjesto i vrijeme održavanja, pokrovitelji, broj zemalja izlagača, sastav ocjenjivačkog odbora), a objavljene su i naslovne stranice kataloga koji su pratili izložbu te po šest crno-bijelih prvonagrađenih fotografija.

U publikaciji je objavljeno i nekoliko najzanimljivijih zapisa i fotokopija novinskih priloga o fotografiji u Hrvatskoj prije Zagreb salona, kao i izvadci iz brojnih novinskih tekstova objavljenih u proteklih stotinu godina o njemu, počevši od zapisa u tadašnjem Jutarnjem listu iz davne 1935. godine, pa sve do isječka teksta o Salonu u Glasu Istre od 19. studenoga 2008.

Na kraju je objavljen i izbor vrlo zanimljivih reklamnih poruka proizvođača i trgovaca fotografskom opremom i materijalom koje su bile redovit prilog kataloga međunarodnih izložbi.

Publikaciju je vrlo atraktivno likovno oblikovao Zlatko Rebernjak, a financijski su njezino tiskanje omogućili Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Zagrebački foto kino savez i HP Hrvatska.

Ovogodišnji 33. Zagreb salon bit će svečano otvoren u četvrtak, 4. studenog 2010. u 19,00 sati u Muzeju Mimara na Roosveltovom trgu u Zagrebu. Opširnije o Salonu pogledajte na web stranici Fotokluba Zagreb.


Novosti 2010