clanak False

Dvije izložbe Fotokluba Zagreb

19.04.2017.

Agilni Fotoklub Zagreb (s tradicijom duljom od jednog stoljeća!) protekli je tjedan organizirao i publici predstavio čak dvije vrlo zanimljive fotografske izložbe.

Najprije je u vlastitim prostorima, u Ilici 29 u Zagrebu, u povodu Međunarodnog dana žena otvorio tradicionalnu izložbu fotografija žena, članica Fotokluba Zagreb (danas ih je više od stotinu!), pod nazivom "Žene snimaju 2010". Izložbu u povodu 8. ožujka pokrenuli su još davne 1973. godine Đuro Griesbach, tadašnji  predsjednik Kluba i Zvonimir Golob, pjesnik i umjetnički fotograf.

     

Na ovogodišnjoj izložbi, dvadeset trećoj po redu, izlagalo je 25 autorica čija je 44 rada izabrao stručni žiri među 119 prispjelih fotografija 32 članice Kluba. Izloženi radovi na slobodnu temu pripadaju različitim fotografskim žanrovima, a svima je zajednička visoka zanatska i umjetnička vrijednost te tehnička perfekcija.

Autorice najboljih fotografija (prema ocjeni žirija to su Iva  Korenčić, Ivana Šmit, Marija Karapandža, Sanja Baljkas, Neda Rački, Lorena Žufić-Kocakov i Marina Paulenka), nagrađene su posebnim nagradama i priznanjima Kluba i spoznora.

Druga izložba, pod nazivom "Međimurski vidici", otvorena je u petak, 12. ožujka, u Galeriji Vladimira Horvata (bivšoj galeriji "Za-Te plus") na Trgu žrtava fašizma 14 u Zagrebu. U suradnji sa Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture i Fotoklubom Čakovec predstavljena su 44 rada međimurskih fotografa Marija Blaževića,  Davora Dolenčića, Dalibora Horvata, Marija Jakšića, Petra 'Groznog' Kovača, Filipa Lučina, Davorina Mancea, Nikole Parnadžieva, Petra Sabola i Davora Žerjava. Riječ je o deset najaktivnijih članova Foto-kluba Čakovec, kluba koji uspješno djeluje nešto više od dvije godine (osnovan 2007.). U njihovom opusu zastupljeni su razni vidovi fotografskog izričaja: od urbanog pejzaža, portreta u slobodnom prostoru, preko snažnih prirodnih pejzaža i life fotografije, pa sve do apstraktnih fotografija.

I jedna i druga izložba bit će otvorene do 22. ožujka 2010.

      

 


Novosti 2010