clanak False

Otvoreno ARDF prvenstvo Zagreba

14.05.2010.

U šumi na području Dotrščine u Zagrebu, Zagrebački radioamaterski savez je 9. svibnja 2010. organizirao "Otvoreno ARDF prvenstvo Zagreba", tradicionalno natjecanje u radioamaterskoj goniometriji. Riječ je o vještini pronalaženja skrivenih odašiljača u prirodi (popularno nazvanih "lisice") koji emitiraju jači radio signal. Kombinacija je to sportsko-tehničkih vještina i aktivnosti što zahtijeva dobro poznavanje rukovanja radiouređajima, poznavanje propagacija (zakonitosti rasprostiranja radiovalova), teorije antena, kartografije te orijentacije u prirodi upotrebom tehničkih pomagala (karte i kompasa), a u novije se vrijeme za analize natjecanja koriste razne mogućnosti koje nude današnji suvremeni satelitski navigacijski sustavi, kao što su GPS, GPRS i APRS.

Ovogodišnje natjecanje okupilo je 64 natjecatelja iz raznih krajeva Hrvatske, koji su svoja znanja, vještinu i brzinu iskušali u 10 kategorija: Ž15, M15, Ž19, M19, Ž21, M21, Ž35, M40, M50, M60.

Najboljim pojedincima u svakoj kategoriji organizator je dodijelio zlatne, srebrne i brončane medalje.

Ekipni pobjednici, nagrađeni peharima, su: 1. Radioklub "Međimurje" iz Murskog Središća, 2. Radioklub "Arena" iz Pule i 3. Radioklub "Nikola Tesla" iz Bjelovara.

Veliku potporu pri organizaciji otvorenog prvenstva u "lovu na lisice" Zagrebačkom radioamaterskom savezu pružili su Radioklub Zagreb i Radioklub Tehničar.

   


Novosti 2010