clanak False

Počela "ZG. informatijada Božo Težak 2010"

19.04.2017.

Početkom godine počela je i nova sezona, među zagrebačkim učenicima vrlo popularnog informatičkog natjecanja "ZG. informatijada Božo Težak", koja je u okviru Zagrebačkog računalnog saveza pokrenuta još 2004. godine.

Pod ovim nazivom, u natjecanju u programiranju kakvim se ne može pohvaliti niti jedan grad u svijetu, istovremeno se odvijaju četiri programerske lige u kojima se natječu učenici od prvog razreda osnovne škole do završnog razreda srednje škole. Natjecanja se odvijaju u tri programerska područja i šest uzrastnih kategorija, a organizirana su u četiri paralelne lige. To su: LOGO – liga za kadete, učenike od 5. do 8. razreda; C++ liga – za kadete; MASTERS liga – za srednjoškolce ili juniore (s ukupno 100 natjecatelja) i MINI VIJUGA – liga namijenjena najmlađim učenicima od 1. do 4. razreda (mlađi i stariji minići) osnovnih škola u LOGU (38 najmlađih natjecatelja).  Ove godine počinje i probna sezona u  C++ za starije miniće.

Sva natjecanja, za koja su u startu odobrene 142 prijave, odvijaju se u šest kola, od siječnja do lipnja, a nakon dva kola, na temelju ostvarenih rezultata, broj sudionika se postupno smanjuje, da bi u završnom, 6. kolu pravo sudjelovanja imalo najviše po 10 najboljih iz svake kategorije. U svakom kolu rješava se po pet zadataka, od kojih se četiri računaju za plasman po pojedinom razredu, a svih pet unutar uzrastne kategorije koja obuhvaća dva uzastopna razreda. U svakom kolu tako je u igri najviše 300 bodova, a rang-lista se stvara prema postotku riješenih zadataka.

Natjecanje se najčešće odvija u računalnim učionicama FER-a i ZRS-a, a od prošle godine i kao online natjecanje s udaljenih lokacija.

O vrijednosti ovako osmišljenih natjecanja najviše govori podatak da su najbolji zagrebački natjecatelji "ZG. informatijade Božo Težak" u 90%  slučajeva bili i najbolji natjecatelji na državnim školskim natjecanjima.

   

U prvom kolu ovogodišnjeg natjecanja u LOGO ligi i C++/BAS/Pas ligi za kadete najbolji su bili Hrvoje Ricijaš iz OŠ Josipa Račića i Vedran Kurdija iz OŠ Mladost (peti razredi), Marija Gegić iz udruge S VIJUGOM i Leon Starešinić iz OŠ Josipa Račića (šesti razredi), Mihael Liskij iz OŠ Petra Preradovića i Borna Runac iz OŠ Matije Gupca (sedmi razredi) te Mihael Peklar iz OŠ Gustava Krkleca i Dominik Gleich iz OS Pavleka Miškine (osmi razredi). Od natjecatelja izvan Zagreba posebno zapaženi bili su Matej Ferenčević iz IV. OŠ Bjelovar te Filip Keri i Matej Gradiček iz I. OŠ Vrbovec.

U programerskoj ligi MINI VIJUG@ za najmlađe učenike nižih razreda najbolji su bili Ivan Jambrešić i Veronika Fistrića iz Udruge S VIJUGOM (prvi razredi), Adrian Pavlović i Vedran Filipić s Bukovca i Damjan Pavličević iz OŠ Matije Gupca (drugi razredi), Lovro Kalinovčić iz OŠ Josipa Račića i Dominik Fistrić iz Zaprešića (treći razredi) te Luka Jovanović i Vjekoslav Drvar iz OŠ Josipa Račića (četvrti razredi).

U juniorskoj MASTERS ligi nakon prvog kola najbolji su Marin Tomić iz V. gimnazije (prvi razredi), Antun Razum iz XV. gimnazije (drugi razredi), Ivica Kičić iz V. gimnazije (treći razredi) i Marin Smiljanić iz XV. gimnazije (četvrti razredi).


Novosti 2010