clanak False

Petnaest godina jedne izložbe fotografija

19.04.2017.

Punih petnaest godina Zagrebački foto kino savez, uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, svako ljeto organizira Ljetnu školu fotografije. Prva je održana 1995. u Vela Luci na Korčuli, a posljednjih sedam godina održava se u zagrebačkom odmaralištu Vladimir Nazor u Velom Lošinju.

Polaznici su nadareni učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji tijekom godine pohađaju besplatne tečajeve fotografije ZFKS-a u svojim školama, učenici slabijeg imovinskog stanja kao i osobe s posebnim potrebama. Škola se održava u dva termina od po sedam dana, a polaznici su podijeljeni u dvije skupine: početnike i napredne, ovisno o razini njihova fotografskog (pred)znanja.

Svih ovih godina voditelji Škole bili su Ivica Tomić i Mladen Bišćan, vrsni instruktori fotografije s bogatim nastavno-pedagoškim iskustvom koji su kod mnogih mališana potaknuli i razvili ljubav za fotografiju, a nekima od njih pomogli da se kasnije razviju u vrsne fotografe ili fotoreportere.

Njihovom inicijativom i zalaganjem razvila se lijepa tradicija da se svake godine nakon završene Ljetne škole u galeriji Zagrebačke zajednice kulture u Zagrebu, koja danas nosi ime Vladimira Horvata, upriliči izložba najuspjelijih radova svih polaznika.

Ove godine ta je izložba otvorena (15. rujna 2010.) po 15. put i na njoj je izloženo 60-ak najboljih radova mladih zaljubljenika u digitalnu kolor fotografiju. Mnogima od njih bio je to prvi put da na zidu galerije vide izloženu svoju fotografiju. Ne čudi, stoga, što su gotovo svi oni poveli sa sobom majke, očeve, braću, sestre, bake, djedove ili prijatelje da im se pohvale s onim što su naučili i pokažu ono što su snimili u Velom Lošinju.

Izložbu je na prigodnoj svečanosti otvorio Jadranko Baturić, tajnik Zagrebačkog foto kino saveza, a Ivica Tomić je svim polaznicima Škole uručio diplome koje će ih sjećati na ugodne i lijepe ljetne dane provedene u Velom Lošinju.

Nakon završetka izložbe (otvorena do 25. rujna 2010.), svaki će mladi autor moći ponijeti kući svoje izloženo fotografsko ostvarenje.

  


Novosti 2010