clanak False

Pjesma i spot posvećeni Boži Težaku

19.04.2017.

Zagrebački računalni savez već više godina zaredom organizira sada već dobro poznatu i cijenjenu Zagrebačku informatijadu "Božo Težak" koja se sastoji od četiri šestmjesečna natjecanja za poticanje darovitosti na području informatike. Dobila je ime po profesoru Boži Težaku (Varaždin, 27. 7. 1907 – Zagreb, 16. svibnja 1980.) kojega se s pravom smatra začetnikom i istinskim promotorom informacijskih znanosti i informatičke djelatnosti u Hrvatskoj. Iako je primarno područje njegova znanstvenog i nastavnog rada bila kemija, osnivač je katedre za informatologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te osnivač i ravnatelj Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu. Na izvjestan je način predskazao pojavu interneta, a poznat je i kao idejni začetnik osnivanja zagrebačkog Tehničkog muzeja.

Da bi trajno sačuvali uspomenu na velikana i poticatelja darovitosti mladih informatičara, te pridonijeli očuvanju hrvatske znanstvene baštine, mladi članovi Zagrebačkog računalnog saveza su u povodu Težakove stote obljetnice rođenja napisali i uglazbili pjesmu njemu u čast. Zahvaljujući Croatia Recordsu ona se nedavno, pod nazivom "100 godina Bože" i pod mottom "Za hrvatsku darovitost" našla na CD-u. Stihovi i glazba za ovu pjesmu te prateći spot posvećen Boži i poticanju darovitosti nastali su na Ljetnom kampu Zagrebačkog računalnog saveza koji nosi ime Bože Težaka. Vokalna izvedba povjerena je mladoj glazbenici Hani Blažević, a producent je Jeronim Marić.

U sklopu nedavnog predstavljanja engleskog izdanja CD-monografije o ovom hrvatskom znanstveniku i humanisti, svečano je u Starogradskoj vijećnici na Gornjem Gradu u Zagrebu prvi put javno predstavljen i ovaj jedinstveni CD. Predstavljanju su, pored članova obitelji, prisustvovali i prijatelji, suradnici, uvaženi akademici te brojni mladi daroviti zagrebački informatičari, nastavljači djela Bože Težaka i promicatelji ideje "Za hrvatsku darovitost" i njihovi roditelji.

Zagrebački informatičari su tako, uoči desete obljetnice svoga rada na projektu poticanja darovitosti, dobili i svoju pjesmu i svoj spot.

Početkom jeseni bit će predstavljeni i u Varaždinu, rodnom gradu Bože Težaka.


Novosti 2010