clanak False

32. dani znanstvene fantastike – SFeraKon

19.04.2017.

Od 23. do 25. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održani su 32. dani znanstvene fantastike – SFeraKon, jedan od najstarijih festivala te vrste u središnjoj i istočnoj Europi. Tradicionalno ga organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, a ove im se godine kao suorganizator pridružio i Zagrebački foto kino savez.

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera prije svega je usmjereno na promicanje književnog i filmskog stvaralaštva djece i mladih, čitanja i znanosti među mladima, te promicanje hrvatskih motiva u ovom žanru kojim, inače, dominiraju anglosaksonski motivi.

Prvi SFeraKon održan je još davne 1978. godine pod nazivom "Izložba znanstvene fantastike".

Iako je ove (recesijske) godine posjećenost bila nešto manja nego prijašnjih godina, program je ipak bio iznimno bogat i obuhvatio je oko 50 različitih točaka: popularno-znanstvenih predavanja, kreativnih radionica, filmskih projekcija, sajam knjiga i udruga, te zabavni program.

Posebno zanimanje publike privukla su predavanja počasnoga gosta – Iana McDonalda, irsko-škotskog pisca nagrađenog s više međunarodnih nagrada, počasne gošće – Milene Benini, nagrađivane hrvatske autorice, kao i popularno-znanstvena predavanja uglednih astronoma i fizičara Korada Korlevića, Davora Horvatića i Dejana Vinkovića, te Tome Vinšćaka, profesora etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na SFerin godišnji likovni i literarni natječaj za djecu i mlade ove se godine javio rekordan broj natjecatelja – iz osnovnih i srednjih škola pristiglo je više od 1200 likovnih i oko 400 literarnih radova. Pedesetak njihovih autora nagrađeno je knjigama i filmovima sponzora i izlagača.

   

Na završnoj svečanosti ovogodišnjih Dana znanstvene fantastike dodijeljene su i godišnje nagrade SFERA najboljim autorima za 2009. godinu. Dobili su ih:

   za najbolju minijaturu: Zoran Janjanin, Quare desperamus? (Treća stvarnost, Pučko otvoreno učilište, Pazin);

   za najbolju kratku priču: Milena Benini, Plesati zajedno pod polariziranim nebom (Priče o dinosaurima, Pučko otvoreno učilište, Pazin);

   za najbolju priču: Zoran Vlahović, Svaki put kad se rastajemo (Ubiq 5, Mentor, Zagreb)

   za najbolji roman: Damir Hoyka, Xavia (VBZ, Zagreb);

   za najbolji roman za djecu: Ivana D. Horvatinčić, Pegazari (Knjiga u centru, Zagreb);

   za najbolju dramu: Tanja Radović, zbirka drama Ledeno doba (Meandar, Zagreb);

   za najbolju ilustraciju u boji: Tomislav Tikulin, Staklene knjige kradljivaca snova (Algoritam, Zagreb).

 


Novosti 2010