clanak False

Nagrada Grada Zagreba dvama granskim savezima tehničke kulture

25.05.2010.

Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj je 12. sjednici, održanoj 18. svibnja 2010., donijela Zaključak o dodjeli ovogodišnje Nagrade Grada Zagreba. U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, ovo visoko priznanje dobilo je petnaest pojedinaca i ustanova, istaknutih zagrebačkih znanstvenika, pjesnika, književnika i novinara, gospodarstvenika i inovatora, dizajnera, akademika, liječnika, sportaša i filmskih redatelja. Među njima nagrađena su i dva granska saveza tehničke kulture – Zagrebački računalni savez i Savez inovatora Zagreba.

U obrazloženju njihovih nagrada, objavljenih u Službenom glasniku Grada Zagreba broj 9. od 19. svibnja 2010., kaže se da je Zagrebački računalni savez ovo visoko priznanje dobio "za izvanredne rezultate na državnim učeničkim natjecanjima iz informatike i računalstva zahvaljujući desetogodišnjem velikom zalaganju, napornom, kvalitetnom i strpljivom radu Saveza koji djeluje od 1998. U sklopu projekta Za hrvatsku darovitost već desetu godinu bavi se poticanjem darovitosti, odnosno skrbi o darovitim pojedincima. Posljednje je četiri godine na državnim učeničkim natjecanjima iz informatike i računalstva uzastopno osvojeno 90% prvih mjesta, te oko 75% drugih i trećih mjesta. To su za Grad Zagreb najbolji rezultati u povijesti svih državnih natjecanja u školskom sustavu Republike Hrvatske te je projekt poticanja učeničke darovitosti u učeničkoj informatici i računalstvu postao zaštitnim znakom Grada Zagreba, a Zagrebački je računalni savez prepoznat kao udruga koja je jedina u proteklom desetljeću svojim autorskim projektima (u ime Grada Zagreba), sustavno i ustrajno skrbila o poticanju darovitosti učenika osnovnih i srednjih škola na tom području".

Savez inovatora Zagreba je, pak, kaže se u obrazloženju, nagrađen "u povodu 60. godišnjice osnivanja prve zagrebačke udruge inovatora koja i danas uspješno djeluje – Društva izumitelja i autora tehničkih unapređenja Zagreb te cjelokupnoga dosadašnjeg vrlo uspješnog i međunarodno priznatog rada Saveza na populariziranju i provođenju inventivnog stvaralaštva među građanima Grada Zagreba, osobito onima najmlađima. Savez ima 740 članova, 12 udruga i 2 trgovačka društva. Prošle je godine organizirao 9., do sada najuspješniju, izložbu inovacija mladih zagrebačkih inovatora INOVA-MLADI, koja je okupila najveći broj sudionika, te 34. hrvatski salon inovacija INOVA 2009., uz izniman komercijalni i medijski uspjeh, s brojnim hrvatskim i inozemnim izlagačima, na kojem su zagrebački inovatori osvojili visoka priznanja. U protekloj su godini članovi Saveza nastupili i postigli velike uspjehe u Moskvi, Cardiffu, Taipeiju i Londonu".

Čestitamo nagrađenim savezima!


Novosti 2010