clanak False

EFRA Grand Prix Ayrton Senna memorijal 2010

03.05.2010.

Od 1. do 2. svibnja 2010. u Zagrebu je, u organizaciji Zagrebačkog automodelarskog saveza i Automodelarskog kluba "Croatia model", po 17. put održana utrka automodela na daljinsko upravljanje EFRA Grand Prix "Ayrton Senna Memorial". Ova tradicionalna utrka, koja se od 1994. godine vozi u spomen na tragično preminulog vozača Formule 1 Ayrtona Sennu, i ove je godine održana na miniautodromu na zagrebačkoj Knežiji koji nosi njegovo ime.

Vožene su utrke automodela u klasama Formula 1 i 1/5 turistički modeli, te promotivna utrka 1/5 nacionalni modeli za juniore i polaznike automodelarske škole.

Unatoč lošem vremenu, nastupilo je ukupno 40 vozača iz Austrije, Mađarske, Belgije, Njemačke, Norveške i   Hrvatske (28 vozača) te 18 juniora.

Utrka je prošla u dominaciji hrvatskih automodelara koji su osvojili sva prva mjesta.

U klasi Formula 1 na pobjedničko se postolje popeo Hrvoje Stegmayer, član AMK "Vector" iz Koprivničkog Ivanca, koji ima i titulu europskog prvaka u toj klasi za 2009. godinu. Drugo mjesto osvojio je Marko Grigić iz AMK "Croatia Model" iz Zagreba, inače juniorski prvak Europe za 2009. godinu u klasi 1/5 turistički modeli, dok se  na treće mjesto plasirao njegov klupski kolega Dinko Folnović.

Pobjedniku natjecanja u ovoj kategoriji tradicionalno se dodjeljuje modificirana kaciga Ayrtona Senne izlivena u bronci, rad akademskog kipara Jurkića.

U klasi 1/5 turistički modeli prvo mjesto osvojio je  Dario Veseli iz AMK AS, drugi je bio Luka Bušac iz AMK "Croatia Model", a treće mjesto pripalo je  Ivanu Madjeru iz AMK AS iz Zagreba.

   

Sve utrke, osobito ona u nacionalnoj klasi, oduševile su predstavnike EFRA-e i brojne prisutne automodelare iz više europskih zemalja.

Ovogodišnji EFRA Grand Prix održan je, kao i proteklih godina, kao program od posebnog interesa za Grad Zagreb i uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Glavni sudac utrke i ove je godine, 17. put zaredom (!) bio Wolfgang Stumpf, član Izvršnog odbora EFRA-e i predsjednik Velike klase pri EFRA-i.


Novosti 2010